PUBLICITÉ

Epilepsie: storm voorspeld in de hersenen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2016 - 15h25
-A +A

Epilepsie boezemt ons angst in, maar veel mensen weten er weinig of niets over. Epilepsie is na migraine nochtans de meest voorkomende chronische neurologische stoornis.

Wat gebeurt er in de hersenen bij een epilepsieaanval? Wat zijn de gevolgen van epilepsie en wat zijn remedies? Een stand van zaken.

PUB

Epilepsie: storm in de hersenpan

Een epilepsieaanval is het best te omschrijven als een zware storm in de neuronen, dat zijn de zenuwcellen  in de hersenen.
In normale omstandigheden communiceren de neuronen met elkaar, er is een uitwisseling van molecules (de neurotransmitters) en er zijn onderling heel kleine elektrische ontladingen.

Tijdens een epilepsieaanval heeft een groep neuronen een abnormale en te hoge activiteit. Alle neuronen ontladen dan tegelijkertijd, er gaan te veel neurotransmitters heen en weer en de elektrische activiteit is groter dan normaal. Men zegt dan dat de neuronen hypersynchroon worden.

Buiten de epilepsieaanvallen werken de hersenen normaal. Soms kan een epilepsieaanval cognitieve stoornissen zoals geheugenproblemen veroorzaken, maar dat is niet de regel.

Epilepsie: 60.000 mensen in België

Volgens de ‘Ligue francophone belge contre l’épilepsie’ heeft naar schatting iets minder dan 1% van de Belgische bevolking last van epilepsie. Dat is 1 op de 150 mensen of in totaal 60.000 mensen.

Bij twee derden van de patiënten is de epilepsie goed onder controle door medicatie of komen de aanvallen nu heel zelden voor en heeft de aandoening geen impact op hun dagelijkse leven. De andere patiënten hebben last van refractaire epilepsie - dat is epilepsie die niet onder controle gebracht kan worden door medicatie – en hebben gemiddeld één aanval per jaar (met soms meerdere aanvallen op een dag).

Epilepsie kan op elke leeftijd opduiken.
Bij kinderen verdwijnt epilepsie in meer dan de helft van de gevallen vanzelf tijdens de verdere ontwikkeling van de hersenen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/11/2013 - 12h07 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/02/2016 - 15h25

Dr. Pascal Vrielynck, epilepsiedeskundige in het Centre neurologique William Lennox.

« Comprendre et traiter l’épilepsie », uitg. ViVio.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Epilepsie: elke aanval heeft zijn verhaal … Geüpdatet op 21/11/2016 - 11h38

Iedereen is anders en dat geldt ook voor epilepsielijders . En zo zijn ook alle epilepsieaanvallen anders. Veel mensen denken bij het woord epilepsie alleen maar aan spectaculaire stuiptrekkingen . Dr. Gilles Huberfeld, neuroloog in het CHU Pitié-Sal...

Epilepsie bij kinderen: signalen die nog te vaak misleiden Geüpdatet op 23/11/2015 - 12h12

Bij kinderen zijn gegeneraliseerde aanvallen van epilepsie die gepaard gaan met stuiptrekkingen, bewustzijnsverlies en het schudden van armen en benen eerder een uitzondering. Bij kinderen zijn de symptomen eerder discreet - en vaak misleidend - en g...

Epilepsie: nog altijd een imagoprobleem! Geüpdatet op 03/03/2014 - 15h11

Epilepsie is vandaag vrij goed bekend. De artsen kennen de mechanismen die erachter zitten en kunnen de aandoening meestal ook onder controle krijgen. Toch boezemt epilepsie in het collectieve onderbewuste nog altijd angst in. Nog te veel patiënten m...

Meer artikels