PUBLICITÉ

Epilepsie en sport gaan wél samen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2016 - 15h32
-A +A

Na jarenlang 'in de ban' te zijn geslagen, wordt sporten vandaag weer toegestaan aan ongeveer 60 % van alle epilepsiepatiënten.

Zelfs op hoog niveau.

PUB

Epilepsie en sport

Epilepsieaanvallen kunnen verschillende vormen aannemen. Ze kunnen onschuldig zijn en zo goed als ongemerkt voorbijgaan.

Soms zijn ze spectaculair en gaan ze gepaard met stuipen. De patiënt verliest dan plots het bewustzijn en valt op de grond. Na enkele seconden ongecontroleerde spiersamentrekkingen wordt zijn toestand opnieuw normaal: hij komt weer bij kennis, maar herinnert zich niets meer. Het enige wat hij voelt, is vermoeidheid en verwarring.

Vroeger werd epilepsie beschouwd als een duivelse ziekte. Mensen die iemand een aanval zagen krijgen, maakten een kruisteken en vluchtten weg. Vandaag botst de ziekte nog altijd op heel wat vooroordelen. Zo zou ze onverzoenbaar zijn met sport. Er bestaan echter opmerkelijk doeltreffende anti-epileptica die ervoor zorgen dat de patiënt een normaal leven kan leiden.

Gelukkig wordt lichaamsbeweging nu niet langer verboden!

Ze wordt zelfs aangemoedigd. Men heeft vastgesteld dat de inspanning geen crises in werking zetten.

Dat is het geval met profwielrenster Marion Clignet. In 1986 werd bij haar epilepsie vastgesteld. Toch behaalde ze een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 1996 en 2000. Ze won ook  vijf keer het Wereldkampioenschap Baanwielrennen.

'Anticrisisrecepten'

In de meeste gevallen is epilepsie geen contra-indicatie voor sport, op voorwaarde dat de patiënt zich aan enkele gulden regels houdt.

  • Raadpleeg uw arts voor u eraan begint. 
  • Kies een geschikte activiteit: sportdisciplines die alleen worden beoefend of in gevaarlijke omstandigheden (bergbeklimmen of valschermspringen bijvoorbeeld) zijn absoluut te mijden. Een epilepsieaanval zou in zo’n situatie heel zware gevolgen kunnen hebben.
  • Breng de mensen die samen met u sporten op de hoogte. Als ze weten dat u epilepsie hebt, zullen ze beter kunnen reageren.
Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 21/12/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/02/2016 - 15h32
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Epilepsie: nog altijd een imagoprobleem! Geüpdatet op 03/03/2014 - 15h11

Epilepsie is vandaag vrij goed bekend. De artsen kennen de mechanismen die erachter zitten en kunnen de aandoening meestal ook onder controle krijgen. Toch boezemt epilepsie in het collectieve onderbewuste nog altijd angst in. Nog te veel patiënten m...

Epilepsie: elke aanval heeft zijn verhaal … Geüpdatet op 21/11/2016 - 11h38

Iedereen is anders en dat geldt ook voor epilepsielijders . En zo zijn ook alle epilepsieaanvallen anders. Veel mensen denken bij het woord epilepsie alleen maar aan spectaculaire stuiptrekkingen . Dr. Gilles Huberfeld, neuroloog in het CHU Pitié-Sal...

Epilepsie: storm voorspeld in de hersenen Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h25

Epilepsie boezemt ons angst in, maar veel mensen weten er weinig of niets over. Epilepsie is na migraine nochtans de meest voorkomende chronische neurologische stoornis. Wat gebeurt er in de hersenen bij een epilepsieaanval? Wat zijn de gevolgen van...

Epilepsie bij kinderen: signalen die nog te vaak misleiden Geüpdatet op 23/11/2015 - 12h12

Bij kinderen zijn gegeneraliseerde aanvallen van epilepsie die gepaard gaan met stuiptrekkingen, bewustzijnsverlies en het schudden van armen en benen eerder een uitzondering. Bij kinderen zijn de symptomen eerder discreet - en vaak misleidend - en g...

Meer artikels