PUBLICITÉ

Epidurale verdoving

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/02/2004 - 00h00
-A +A

Epidurale verdoving heeft geen gevolgen voor de baby en stelt de moeder in staat haar bevalling 100 % bewust, maar tegelijk comfortabel te beleven. Toch wordt de "ruggenprik" niet systematisch toegediend. Het gaat om een echte keuze die met kennis van zaken gemaakt wordt, in overleg met de gynaecoloog, de vroedvrouw en de anesthesist.

PUB

Hoe gaat het in zijn werk?

Eén op de twee vrouwen in de kraamkliniek krijgt epidurale verdoving om te bevallen. Het gaat hier noch om algemene, noch om lokale, maar om regionale anesthesie. Het verdovingsmiddel wordt ingespoten in de perifere regio van de wervelkolom, ter hoogte van de lenden. In die zone ontspringen de pijnzenuwen van het onderlichaam. Het product wordt ingespoten na lokale verdoving op de injectieplaats. De vrouw voelt dus geen pijn op het moment dat de naald wordt ingebracht. Vervolgens wordt een soepele katheter (een dun buisje) geplaatst om zo nodig een extra dosis te kunnen injecteren. Het verdovend effect wordt bereikt na enkele minuten, maar de motoriek blijft behouden. Wordt er tijdens de bevalling besloten om een keizersnede uit te voeren, dan kan die in sommige gevallen gebeuren onder epidurale verdoving.

Op welk moment wordt de injectie toegediend?

Uiteraard gebeurt dat niet op het allerlaatste moment, want de verdoving moet de tijd krijgen om te werken vóór de indaling begint. Meestal wordt ze toegediend wanneer de uitzetting van de baarmoederhals 3 centimeter bedraagt.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/02/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Epidurale: Gij zult niet langer baren in smarten! Gepubliceerd op 04/02/2014 - 09h27

"En, wil je epidurale / heb je epidurale gehad?" Die vraag krijgen alle moeders en toekomstige moeders nog altijd te horen. Waarom blijft de epidurale na honderd jaar nog altijd zo fascineren? We zetten de risico’s, voordelen en verborgen mythes van...

Bevallen onder epidurale: wat u erover moet weten Geüpdatet op 10/03/2014 - 17h18

Iedereen heeft al van de epidurale verdoving gehoord, de ruggenprik tijdens de bevalling om de pijn van de moeder te verzachten. Maar wat is een epidurale precies? Waarom wordt er zo vaak gebruik van gemaakt? En wat zijn de verschillende opties, maar...

'U zult niet meer in pijn baren...' Geüpdatet op 10/12/2002 - 00h00

Sinds vele jaren kunnen vrouwen bevallen met veel minder of zelfs zonder pijn. Toch hebben de mensen nog veel vragen over epidurale anesthesie, ook al bestaat de techniek reeds meer dan 100 jaar.

Meer artikels