PUBLICITÉ

Enzymen uitgelegd op video

Vidéo publiée le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 02/08/2016 - 16h30
-A +A

PUB

De spijsvertering begint in de mond, waar we het voedsel met de tong, tanden en kiezen klein maken. De voedseldeeltjes gaan naar de maag, waar ze door de zure maagsappen verder worden verteerd.

Wanneer het voedsel de maag verlaat en de dunne darm binnenkomt, worden er verschillende spijsverteringssappen toegevoegd. Die vloeistoffen bevatten enzymen, die het spijsverteringsproces ondersteunen. De alvleesklier bijvoorbeeld scheidt drie enzymen in de dunne darm af: amylase, protease en lipase. Deze enzymen worden ook door de darmwand geproduceerd.

Ook uit voedsel nemen we belangrijke enzymen op. Maar door de moderne kook- en voedselbewerkingsmethoden worden helaas veel van deze enzymen gedood voordat we ze kunnen opnemen. Hierdoor vermindert de hoeveelheid enzymen in ons spijsverteringssysteem, en daardoor verloopt het spijsverteringsproces trager.

Daarom gebruiken veel mensen supplementen met plantaardige enzymen, die het spijsverteringsproces stimuleren. Deze supplementen bevatten vaak amylase, protease en lipase, enzymen die het werk van sommige organen, zoals de alvleesklier, verlichten. Deze organen staan vaak onder extra druk als gevolg van onze moderne eetgewoonten.

Al deze enzymen hebben receptoren, die helpen bij het zoeken naar een bepaald type voedingsmiddel om zich daaraan te binden. Amylase verteert bijvoorbeeld koolwaterstoffen, zoals het zetmeel in aardappels en pasta. Proteasen helpen het lichaam bij het afbreken van eiwitten (bijvoorbeeld in vlees) tot kleine bouwstoffenblokjes voor opbouw en onderhoud van lichaamsweefsels. Lipasen helpen bij het afbreken van vetten en oliën, zodat de hoeveelheid vet in je bloedsomloop afneemt.

Vidéo initialement mise en ligne le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 02/08/2016 - 16h30
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ