PUBLICITÉ

Enuresis nocturna, een ander woord voor bedplassen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/09/2007 - 00h00
-A +A

Sommige schoolgaande kinderen bedplassen nog. Dat is wat artsen enuresis nocturna noemen. Maar wat zijn de oorzaken van bedplassen en hoe kan het behandeld worden? De urologen van de Franse Association française d'urologie (Afu) geven concrete antwoorden op die en andere vragen.

PUB

Bedplassen bij vijf-plussers

Enuresie wordt omschreven als volgt: onvrijwillig plassen bij kinderen die de leeftijd bereikt hebben waarop ze zindelijk zijn, met andere woorden na de leeftijd van vijf jaar. Bedplassen kan uitgelokt worden door psychologische factoren, maar ook door heel wat andere factoren.
In de eerste plaats moet een arts geraadpleegd worden om uit te sluiten dat de kwaal veroorzaakt wordt door een ziekte of een stoornis.

De drie belangrijkste oorzaken van bedplassen

  • Een verzwakte blaascapaciteit (de blaas is niet volgroeid en niet in staat om de urineproductie 's nachts op te houden).
  • Een diepe slaap die verhindert dat het kind wakker wordt als het aandrang heeft om te plassen.
  • Een endocriene stoornis: 's nachts wordt een antidiuretisch hormoon afgescheiden. Als het in minder grote hoeveelheden geproduceerd wordt, vergroot de plasaandrang. Als een of meerdere van deze stoornissen opgespoord worden dan moeten ze aangepakt worden. Een per een of tegelijkertijd.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/09/2007 - 00h00 Perscommuniqué van de Association française d'urologie (Afu), 28 juni 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Enuresie: een moeilijk woord voor bedplassen Gepubliceerd op 24/10/2011 - 13h02

Sommige kinderen lijden aan nachtelijke enuresie , of bedplassen , met andere woorden aan bedplassen en dat op een leeftijd waarop kinderen 'zindelijk' zouden moeten zijn. Wat moet je doen aan dit probleem dat zware psychologische, sociale en familia...

Leer uw kinderen goed plassen! Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Het spreekt vanzelf dat alle kinderen moeten leren zindelijk te zijn. Maar het is ook belangrijk zich daar niet toe te beperken, omdat een kind dat zijn blaas niet goed leegt of dat het plassen te lang uitstelt, zich blootstelt aan problemen zoals ur...

Meer artikels