PUBLICITÉ

Enterobiase

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 01/04/2003 - 00h00
-A +A

Wat is er banaler dan een kind met wormpjes? Toch veroorzaakt deze parasieteninfectie veel ongemak. De diagnose is eenvoudig, de behandeling is dat veel minder. Naast geneesmiddelentherapie is ook een goede hygiëne belangrijk.

PUB

In de praktijk

Bij enterobiase (vroeger ook oxyuriasis genoemd) zijn niet alleen geneesmiddelen nodig, maar moeten ook de lakens, dekens en kleren ontsmet worden. Ook de vloer moet gereinigd worden, bij voorkeur met een stofzuiger. De vingernagels moeten kortgeknipt worden en de handen regelmatig gewassen, vooral vóór de maaltijden en na naar het toilet te zijn geweest. 's Nachts slaapt de patiënt het best met een pyjama.

Wat zijn de oorzaken?

Madewormen zijn darmparasieten (dunne darm, colon, rectum en anus) die 4 tot 9 mm lang zijn. Hun aanwezigheid in het spijsverteringskanaal van de mens wordt "enterobiase" genoemd. Deze parasiet is sterk verspreid. Hij komt voor bij kinderen van schoolgaande leeftijd en bejaarden. De besmetting gebeurt door voedsel, de vingers (eitjes van madewormen onder de nagels), beddengoed en vertrouwde voorwerpen. Zodra de wijfjesmade ingeslikt wordt, komt ze uit het ei en wordt ze bevrucht. Vervolgens daalt ze af in het spijsverteringskanaal en legt ze haar eitjes rond de anus. Die worden op hun beurt ingeslikt, ontluiken in de darmen en worden in 3 tot 5 weken volwassen.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 01/04/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wormen: een kwestie van hygiëne? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h14

Darmwormen zijn parasieten die zich in ons spijsverteringsstelsel nestelen en er leven ten koste van ons lichaam. Wat zijn de meest voorkomende darmwormen? Hoe raken we besmet? Waarom is hygiëne de belangrijkste voorzorgsmaatregel om geen wormen te k...

Schurft: terug van weggeweest of loos alarm ? Gepubliceerd op 26/08/2014 - 11h46

Schurft is een heel besmettelijke huidziekte die veroorzaakt wordt door de schurftmijt. In België worden er geregeld gevallen van schurft vastgesteld in crèches, internaten en rusthuizen. Maar paniek is niet nodig !

Meer artikels