PUBLICITÉ

Enkele tips tegen verkoudheden

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/11/2016 - 17h22
-A +A

De winter brengt altijd een hele reeks kwaaltjes mee: een druipneus, een schorre keel, hoesten en/of niezen. Waarom is de winter zo gul met verkoudheden, bronchitis en keelontstekingen, en hoe kunnen we er ons tegen beschermen? Ziehier enkele nuttige tips….

PUB

Is de winter zijn verkoudheden goedkoop, zoveel is zeker. Maar hoe komt dat? De reden is vrij eenvoudig: we geven onze virussen heel makkelijk door aan anderen, maar niet iedereen krijgt een verkoudheid. Hoe minder weerstand, hoe hoger de kans. En kou verzwakt onze afweer. Ze doet immers de neusbloedvaten samentrekken, waardoor de weerstand van het neusslijmvlies vermindert en de deur wordt opengezet voor virussen. Kortom, de winter tast de slijmvliezen van onze bovenste luchtwegen aan, waardoor ze de virussen minder goed kunnen tegenhouden.

Er zijn twee oplossingen om de overdracht van virussen te beperken:

  • Sluit u niet op! In de openlucht loopt u weliswaar meer risico op een verkoudheid, maar worden de virusdeeltjes ook sterker verdund. En vooral: onze woonvertrekken zijn echte virusnesten. De virussen kunnen immers niet weg, waardoor de bewoners elkaar makkelijk aansteken. Die besmetting gebeurt zowel via de lucht als via de oppervlakken. Verlucht dus minstens één keer per dag uw vertrekken. Verwarm ze niet te veel en hou de lucht voldoende vochtig, want droge lucht tast ook de neusslijmvliezen aan en verhoogt de gevoeligheid voor ziektekiemen.
  • Was regelmatig uw handen! Droog ze af met uw eigen propere handdoek, gebruik altijd wegwerpzakdoekjes en deel uw bestek, zuigflessen en fopspenen nooit met iemand anders.

Enkele antikoudereflexen

  • De klassieke basistips hoeven we hier niet te herhalen: ze zijn een kwestie van gezond verstand (langdurige blootstelling aan koude, wind en toch vermijden, u warm kleden, met verschillende lagen boven elkaar, waarvan de buitenste waterdicht is enz.). Wat we wél vaak vergeten (al dan niet bewust), is dat we bij barre kou alcohol moeten vermijden, in al zijn vormen (opkikkertje, grog, warme wijn, ...). In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, versterkt alcohol het immuunsysteem niet, integendeel; alcohol doet immers de luchtwegen verstoppen en vermindert de eliminatie van microben. Bovendien verhoogt hij de kans op geneesmiddelenbijwerkingen.
  • U hoeft niet automatisch antibiotica te nemen. De meeste KNO-infecties (verkoudheid, keelontsteking, bronchitis, bronchiolitis) zijn immers van virale oorsprong, en dan zijn antibiotica zinloos.
  • Meer eten bij koud weer, is nutteloos. Dat het lichaam 's winters extra calorieën zou nodig hebben, is een misvatting. Het enige resultaat is gewichtstoename, die het organisme nog meer uitput.
  • Tot slot nog dit: laat de goede werking van uw verwarming en heetwatertoestellen controleren, laat uw schoorstenen vegen door een erkende professional en ga na of uw vertrekken goed verlucht zijn. Deze basistips kunnen koolmonoxidevergiftigingen voorkomen. Koolmonoxide is een dodelijk gas dat elk jaar tal van slachtoffers maakt. Reden te meer om elk vertrek dagelijks te verluchten.
Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 13/12/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/11/2016 - 17h22

(1) Johnson C. & Eccles R., Family Practice, 22 (6) : 608-13, 2005, versnelde publicatie online, 14 november 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom zijn we ‘s winters vaker ziek? Geüpdatet op 22/12/2015 - 11h45

U hebt het zelf vast ook al vastgesteld: ’s winters zijn we vaker ziek. Hoe valt dat verschijnsel te verklaren? Zijn we ‘s winters echt kwetsbaarder? Zijn er meer en agressievere microbes in omloop als het koud is ? We bekijken de kwestie eens van di...

Hoe voorkomt u winterkwaaltjes? Gepubliceerd op 10/02/2015 - 18h05

Een goede hygiëne is de beste manier om infectiekiemen te bestrijden. Matige kou en vochtigheid bevorderen de ontwikkeling van infecties. Bovendien verschansen we ons met de temperatuurdaling en de wind in onze warme 'burchten', wat de overdracht van...

Vijf tips om de winter te trotseren Gepubliceerd op 04/02/2014 - 11h27

De winter komt eraan en die zal u allicht kwetsbaarder maken. Wapen u dus zodat u de koude, virussen, stress, vermoeidheid en zelfs de beruchte winterdepressie kunt trotseren . Vijf tips om gespaard te blijven van al die ongemakken. Op het menu: spor...

Verlucht uw huis tegen binnenluchtvervuiling ! Gepubliceerd op 21/12/2012 - 15h32

Goede voornemens... Hier is er eentje waaraan u zich gemakkelijk zult kunnen houden en dat bovendien goed is voor de gezondheid . Toch zijn er nog veel mensen die er geen rekening mee houden: zet de ramen open, het is goed voor uw gezondheid !

Meer artikels