PUBLICITÉ

Enkele stellingen over voeding: juist of fout?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 24/08/2004 - 00h00
-A +A

Over voeding leven nog altijd heel wat hardnekkige vooroordelen. En doen allerlei aantrekkelijke of integendeel soms alarmerende en vaak simplistische berichten de ronde - en het internet doet hier dankbaar aan mee! - die alleen maar voor meer verwarring zorgen. Ziehier vier concrete voorbeelden.

PUB

1. Yoghurt met bifidus is beter voor de darmen dan gewone yoghurt.

Fout. De term "bifidus" is een algemene benaming voor de zogenaamde bifidobacteriën. Die maken deel uit van de darmflora van baby's die borstvoeding krijgen en beschermen hen tegen maag-darmziekten (diarree, constipatie), wat niet het geval is met baby's die flesvoeding krijgen. Met de jaren verdwijnt die bacteriële flora geleidelijk; vandaar het idee om de flora-aanvoer te verzekeren via sommige yoghurtsoorten. En het recept werkt, zoals blijkt uit diverse studies. Het effect is echter niet alleen te danken aan bifidus. Andere melkbacteriën, waaronder de oorspronkelijke bacteriën in de goeie ouwe yoghurt (Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus), bevorderen namelijk de darmtransit en de weerstand. Deze probiotica (yoghurt, Activia, Actimel, Yakult…), zoals ze genoemd worden, hebben echter één zwak punt: je haalt er pas voordeel uit als je ze alle dagen consumeert.

2. Heel wat mensen lijden aan voedselallergieën.

Fout. Het percentage mensen dat verklaart een voedselallergie te hebben, is zeer hoog: ongeveer 20 %. In de meeste gevallen gaat het echter niet om een allergie in eigenlijke zin. De echte voedselallergie, die een reactie van het immuunsysteem uitlokt, komt slechts voor bij 2 % van de bevolking. Eenzelfde product kan zowel een echte als een pseudo-allergie uitlokken. Het sprekendste voorbeeld is dat van koemelk, die veel mensen niet verdragen. Vaak is het de melksuiker (lactose) die slecht verteerd wordt, met spijsverteringsklachten tot gevolg. Het gaat hier om een voedselintolerantie waar heel wat volwassenen last van hebben. De reden is zeer eenvoudig: lactase, het enzym dat bijdraagt tot de lactoseopname door de darmen, ontbreekt.Bij baby's kunnen melkeiwitten een reactie van het immuunsysteem veroorzaken. In dat geval gaat het om een echte allergie.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 24/08/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede microben tegen allergieën Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Een evenwichtige darmflora is één van de pijlers van ons immuunsysteem. Sommige bacteriën waaruit onze darmflora bestaat, zouden zelfs een natuurlijke barrière vormen tegen allergieën.

Meer artikels