PUBLICITÉ

Endometriose

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Dit is een afwijking waarbij baarmoederslijmvlies zich op plaatsen bevindt waar het niet hoort. Dat kan zijn diep in de baarmoederwand, aan de buitenzijde van de baarmoeder, maar ook op de eileiders, eierstokken of op verschillende plaatsen op het buikvlies. Het ontstaan van endometriose is niet geheel bekend, hoewel er wel aan medische ingrepen zoals curettage wordt gedacht.
Dit uitzonderlijk gelegen slijmvlies is, zoals het normale endometrium, onderhevig aan de invloed van hormonen. Het doet dus met de menstruele cyclus mee en er kunnen ook bloedingen optreden tijdens de menstruatie. Dit veroorzaakt tijdens de menstruatie niet alleen heftige buikpijn, maar soms ook een aanzienlijke bloedophoping in een eierstok of prikkeling van het buikvlies dat soms met verkleving reageert, hetgeen weer aanleiding tot andere klachten geeft.
Deze moderne behandeling bestaat uit het toedienen van ovulatieremmers waardoor men niet meer menstrueert en de vrouw ook geen klachten meer van haar endometriose heeft.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diepe endometriose Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h30

Endometriose wordt gekenmerkt door de abnormale ontwikkeling van slijmvliesweefsel van het endometrium buiten de baarmoeder. Normaal zit dat slijmvlies alleen in de baarmoeder. Onder invloed van de hormonale schommelingen wordt dit slijmvlies dikker...

Pijn in de onderbuik? Raadpleeg een arts! Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h20

Pijn in het bekken of de onderbuik komt vaak voor en de meeste vrouwen kunnen erover meespreken. Deze pijn kan acuut of chronisch zijn. De oorzaken zijn uiteenlopend en moeten mensen ertoe aanzetten een arts te raadplegen.

Pijnlijke menstruatie Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

Dysmenorroe - pijnlijk, herhaaldelijk en soms invaliderend - komt bijzonder vaak voor bij jonge vrouwen. Wat zijn de oorzaken van pijnlijke maandstonden? Wat houden de onderzoeken in en welke behandelingen kunnen worden voorgesteld?

Meer artikels