PUBLICITÉ

Endometriose: welke symptomen zijn alarmerend?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2015 - 12h14
-A +A

Endometriose zou voorkomen bij een vrouw op de tien in de leeftijdscategorie van twintig tot veertig jaar. De ziekte is te wijten aan de aanwezigheid van menstruatiebloed buiten de baarmoeder. Het bloed belandt in de buikholte en dat leidt tot pijnlijke bloedingen, ontstekingen, poliepjes en cysten. E-gezondheid sprak met Dr.Renaud de Tayrac, chirurg-gynaecoloog in het CHU van Nîmes.

PUB

e-gezondheid: Wat is endometriose?

Dr Renaud de Tayrac: Het is een goedaardige en chronische ontstekingsziekte van het genitaal stelsel bij vrouwen. De ziekte gaat gepaard met de aanwezigheid van menstruatiebloed uit de uterus in de buikholte, waar het terecht komt via de eileiders. Dat kan leiden tot het optreden van knobbeltjes van het endometrium, het slijmvlies dat de baarmoeder bekleedt. Die knobbeltjes of poliepjes kunnen in de loop van maanden en jaren groter worden en een ontstekingsreactie veroorzaken. Het is die reactie die verantwoordelijk is voor de hevige pijn.
 

e-gezondheid: Hoe wordt endometriose behandeld?

Dr Renaud de Tayrac: Er is geen specifieke behandeling om endometriose te genezen. Er zijn wel behandelingen om de symptomen en zo ook de pijn te bestrijden: pijnstillers en ontstekingsremmers. Ook hormonale behandelingen kunnen voorgeschreven worden om de menstruatie uit te sluiten en zo ook de menstruatiepijn. Het gaat dan om een pil die continu genomen
moet worden. Er zijn ook krachtigere behandelingen die men Gn-RH analogen noemt. Ze worden toegediend met maandelijkse of driemaandelijkse injecties. Ze blokkeren de eierstokken en zorgen voor een tijdelijke kunstmatige menopauze. Daardoor verdwijnt de ontsteking te wijten aan endometriose en treedt een volumereductie van de knobbeltjes op.
Bij een chirurgische ingreep worden de ontstoken knobbeltjes weggenomen. De interventie gebeurt doorgaans via laparascopie waarbij men met een heel kleine camera in de buikholte gaat en men met heel kleine operatie-instrumenten werkt.
Het probleem met endometriose is dat het een chronische aandoening is en dat er altijd een risico op recidief is. Daarom wordt een chirurgische behandeling vaak aangevuld met een geneesmiddelenbehandeling.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/05/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/12/2015 - 12h14
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Diepe endometriose Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h30

Endometriose wordt gekenmerkt door de abnormale ontwikkeling van slijmvliesweefsel van het endometrium buiten de baarmoeder. Normaal zit dat slijmvlies alleen in de baarmoeder. Onder invloed van de hormonale schommelingen wordt dit slijmvlies dikker...

Pijnlijke menstruatie Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

Dysmenorroe - pijnlijk, herhaaldelijk en soms invaliderend - komt bijzonder vaak voor bij jonge vrouwen. Wat zijn de oorzaken van pijnlijke maandstonden? Wat houden de onderzoeken in en welke behandelingen kunnen worden voorgesteld?

Meer artikels