PUBLICITÉ

Endometriose, symptomen en behandelingen

Dossier mis à jour le 18/10/2016 - 12h23
-A +A

Een op de tien vrouwen tussen twintig en veertig jaar krijgt te kampen met endometriose. Dat cijfer ligt vrij hoog. Toch wordt de diagnose nog vaak niet of te laat gesteld en laat dus ook de behandeling te wensen over.

Bij endometriose groeit het baarmoederslijmvlies gedeeltelijk buiten baarmoeder, met name in de buik en de eileiders. Daardoor vormen er zich knobbeltjes die kunnen ontsteken en heel pijnlijk zijn.

De symptomen van endometriose zijn erg uiteenlopend en hangen af van welke organen zijn aangetast. Tijdens de maandstonden en vaak ook tijdens het vrijen is de pijn bijna altijd aanwezig. Maar ook spijsverteringsproblemen komen vaak voor. Ook de vruchtbaarheid is vaak aangetast door de letsels op de eileiders en de eierstokken.

PUB

PUBLICITÉ
Lees ook
Endometriose: welke symptomen zijn alarmerend? Gepubliceerd op 01/12/2015 - 12h14

Endometriose zou voorkomen bij een vrouw op de tien in de leeftijdscategorie van twintig tot veertig jaar. De ziekte is te wijten aan de aanwezigheid van menstruatiebloed buiten de baarmoeder. Het bloed belandt in de buikholte en dat leidt tot pijnli...

Diepe endometriose Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h30

Endometriose wordt gekenmerkt door de abnormale ontwikkeling van slijmvliesweefsel van het endometrium buiten de baarmoeder. Normaal zit dat slijmvlies alleen in de baarmoeder. Onder invloed van de hormonale schommelingen wordt dit slijmvlies dikker...

Meer artikels