PUBLICITÉ

Endometriose en vruchtbaarheid : een complexe relatie die moeilijk te behandelen is!

Geüpdatet door gezondheidsjournaliste op 01/12/2015 - 12h09
-A +A

Eén op de tien vrouwen lijdt aan endometriose. De aandoening kan tijdens de maandstonden een breed gamma aan symptomen veroorzaken. Het is al lang bekend dat endometriose het zwanger worden bemoeilijkt. Waarom is dat zo? En wat valt er aan te doen?

PUB

Endometriose: een veel voorkomende en erg diverse aandoening

Endometriose betekent de aanwezigheid van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Normaal gezien bekleedt dit weefsel de baarmoederholte en nestelt het bevruchte eitje er zich in om de zwangerschap in gang te zetten. Bij endometriose zit dit weefsel dus niet op zijn plaats. Het vormt knobbeltjes in het peritoneum van het bekken (het vlies dat het bekken bekleedt), in de eierstokken, de eileiders, de blaas, het darmstelsel, de vagina,… Maar het wordt nog altijd hormonaal beïnvloed. Het ontwikkelt zich tijdens een deel van de cyclus en lost zich dan op. Deze ontwikkeling veroorzaakt pijn en ontstekingen in de aangetaste zones.

Het verband tussen endometriose en vruchtbaarheid, of liever onvruchtbaarheid is statistisch bewezen, maar het mechanisme is nog niet helemaal duidelijk. Alles lijkt er wel op te wijzen dat er niet één enkele oorzaak is, maar dat er een geheel van veranderingen in het spel is - in de baarmoeder, de eierstokken en de bekkenholte - dat de vruchtbaarheid aantast. De belangrijkste aspecten die de onderzoekers hebben ontdekt, zijn:

  • Wijzigingen van het peritoneale vocht die de interactie tussen het sperma en de eicel kunnen beïnvloeden.

  • Een verandering in het baarmoederslijmvlies, waardoor dit laatste zijn rol in de bevruchting niet ten volle kan spelen.

  • Schade aan het eierstokweefsel (de voorraad nog niet bevruchte eitjes), door de knobbeltjes zelf of door een operatie.

  • Ook de pijn speelt een rol. Endometriose kan immers tijdens het vrijen pijn veroorzaken. Sommige koppels worden zo gehinderd om hun kinderwens te vervullen.

Wat is er tegen endometriose te doen en hoe kan de vruchtbaarheid worden gered?

De artsen kunnen endometriose bestrijden met geneesmiddelen die de ovariële functie blokkeert en waardoor de hormonale invloed op de aangetaste weefsels wordt uitgeschakeld. Deze geneesmiddelen zijn wel allemaal contraceptiva en uit de meest recente studies blijkt dat ze de vruchtbaarheid niet doen toenemen als de vrouw stopt met ze te nemen. De middelen verhelpen dus wel endometriose, maar niet de onvruchtbaarheid die er soms mee gepaard gaat.

Endometriose kan ook operatief worden behandeld. Daarbij wordt het baarmoederslijmvlies verwijderd uit de zones waar het niet thuishoort. Het is moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk, om een algemene evaluatie te geven van de impact ervan. De geopereerde zones verschillen immers van de ene patiënte tot de andere. De operatie is trouwens maar een van de vele factoren die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Volgens de auteurs van de studie heeft chirurgie wel degelijk belang.

De complexiteit van het onderwerp toont in ieder geval aan dat alle vrouwen die lijden aan endometriose (of er bepaalde symptomen van vertonen) en die een kind willen, snel een gynaecoloog moeten zien om samen met hem of haar de verschillende mogelijkheden die zich aanbieden te bespreken. Die zijn voor elk geval anders.

Initialement publié par gezondheidsjournaliste le 16/03/2015 - 16h48 et mis à jour par gezondheidsjournaliste le 01/12/2015 - 12h09

Dominique de Ziegler et al., The Lancet, augustus 2010

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ