PUBLICITÉ

Blog : " Blog diëtetiek "

Endocriene verstoorders voorkomen zonder paniek

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/05/2012 - 16h44
-A +A

Endocriene verstoorders... De naam alleen al boezemt angst in. Nog meer angstaanjagend is hun aantal. Er zijn er ontzettend veel en ze zijn zowat overal in onze omgeving terug te vinden. Maar met een paar eenvoudige reflexen kunnen we voorkomen dat we er te veel binnenkrijgen zonder er aldoor aan te moeten denken.

PUB

Endocriene verstoorders zijn overal aanwezig!

Bisfenol, parabenen, pesticiden... al deze chemische stoffen zijn endocriene verstoorders, dat betekent dat ze inwerken op ons hormonaal stelsel en dat ontregelen.

Sommige van deze stoffen beïnvloeden de productie van onze hormonen, andere gedragen zich zelf als hormonen. De gevolgen zijn erg uiteenlopend. Opname van die stoffen zou kunnen leiden tot obesitas, vroegtijdige puberteit, kanker, een minder goede ontwikkeling van de hersenen, enz.

Dat endocriene verstoorders een impact hebben op onze gezondheid staat op dit moment zo goed als buiten kijf.

Helaas zijn de studies hierover erg moeilijk uit te voeren. We weten wel al veel meer over het onderwerp, maar er zijn nog veel witte vlekken.

 

Maatregelen zijn moeilijk in te voeren

Door al die factoren samen roepen endocriene verstoorders bij het grote publiek nogal wat angst op. We weten dat ze gevaarlijk zijn, maar niet in welke mate en wanneer.

En wat ons nog meer angst inboezemt, is dat we niet weten hoe ervan af te raken. Ook als we sommige verbieden (zoals Frankrijk met bisfenol A heeft gedaan), is het probleem nog niet opgelost. We moeten dan namelijk nog alternatieven vinden waarvan bewezen is dat ze onschadelijk zijn. Als we bisfenol A bannen, kunnen we deze stof momenteel enkel vervangen door andere types bisfenol en op dit moment is nog niet met zekerheid bekend of ze ook volledig onschadelijk zijn.

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/05/2012 - 16h44
Ce billet fait partie du blog : Blog diëtetiek
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Endocriene ontregelaars: waar zitten ze zoal in? Geüpdatet op 13/02/2012 - 15h55

Endocriene ontregelaars zijn chemische stoffen die in de natuur zitten of het product zijn van een industrieel proces. Ze zitten overal in het milieu. We worden er dus continu in meer of mindere mate aan blootgesteld zonder dat we het effect ervan op...

Welke ziektes kunnen we oplopen in openbare toiletten? Gepubliceerd op 28/11/2016 - 09h22

Openbare toiletten zijn een geval apart. Of ze er nu netjes uitzien of niet, in onze fantasie krioelen ze van de microben die klaarstaan om ons te overvallen en op te zadelen met darmproblemen en andere leuke dingen. Maar die vermeende kwalen zijn ni...

Brandvertragers vergiftigen ons stukje bij beetje Geüpdatet op 24/06/2013 - 09h33

In heel wat zaken uit ons dagelijkse leven zitten brandvertragers. Je vindt ze in pc’s, kleren, tapijten, zetels, matrassen, maar ook in verf en isolatiemateriaal. Wetenschappers maken zich zorgen om deze stoffen. Sommige ervan zijn intussen verboden...

Meer artikels