PUBLICITÉ

En u? Drinkt u alcohol?

Gepubliceerd door Adaptatie Danielle Pickman op 24/09/2002 - 00h00
-A +A

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat ernstig probleem voor de volksgezondheid is minder en minder vaak alcohol drinken. Een balans.

PUB

Verontrustende cijfers

In 1998 waren één of meer bestuurders onder invloed bij 8,8% van de ongevallen. Bij de ongevallen met doden of zwaargewonden bedroeg dit percentage 10,6%. Het percentage ernstige ongevallen 's nachts waarbij een hoog alcoholgehalte werd gemeten, bedroeg zelfs 16,7% in de week en 26,8% in het weekeinde. Die officiële resultaten onderschatten echter nog het werkelijke aantal bestuurders die onder invloed van alcohol rijden en betrokken zijn bij een ongeval met lichamelijke letsels.

Dramatisch hoge risico's

Alcohol drinken houdt vele en zeer gevaarlijke risico's in, zowel op korte als op middellange en lange termijn. De risico's die men loopt als men vaak en/of veel drinkt, zijn:Op korte termijn: kans op ongevallen, geweld, uitsluiting

  • Verkeersongevallen: alcoholabusus (overmatig alcoholgebruik) is verantwoordelijk voor 1/3 van de verkeersslachtoffers en voor jaarlijks duizenden zwaargewonden.
  • Geweld en delinquentie (het begaan van misdaden): te veel alcohol drinken maakt agressief en gewelddadig of heeft tot gevolg dat men zich niet kan verdedigen. Te veel alcohol drinken leidt vaak tot geweld in het gezin, misdrijven en delinquentie.
  • Malaises en uitsluiting: mensen die te veel drinken, breken met de anderen, plooien terug op zichzelf en krijgen moeilijkheden in hun gezin en in hun beroep.
Op middellange en lange termijn: veel ernstige ziekten:
  • Kanker van de mond, de keel, de slokdarm, de darmen en de lever (1/9 van de mortaliteit door kanker is te wijten aan alcohol).
  • Levercirrose, pancreatitis.
  • Hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, cerebrovasculaire accidenten (beroerte).
  • Ziekten van het zenuwstelsel.
  • Psychische stoornissen: geheugenstoornissen, angst, depressie, slapeloosheid, zelfmoord, enz.

Gepubliceerd door Adaptatie Danielle Pickman op 24/09/2002 - 00h00 Comité Français d'Education pour la Santé (CFES), devenu L'INPES, Institut National de Prévention et d'Education pour la Santé. Guide pratique, Assurance Maladie et CFES. www.alcoologie.org www.anpa.asso.fr
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een glas bier beter voor vrouwen? Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Volgens Spaanse onderzoekers zou een gematigd bierverbruik een positief effect hebben op het immuunsysteem. En het effect zou meer uitgesproken zijn bij vrouwen... Diverse epidemiologische studies lijken erop te wijzen dat een gematigd alcoholgebruik...

Een glas alcohol = 10% meer kans op borstkanker! Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

De resultaten van de collectieve expertise van het INSERM betreffende de effecten van alcohol zijn onthutsend! Zo werden twee "pseudo-nieuwigheden" aangekondigd: als een zwangere vrouw twee glazen alcohol drinkt, daalt het IQ van het kind met 7 punte...

Meer artikels