Een ernstige recente studie (ObEpi 2009) heeft ontegensprekelijk aangetoond dat we almaar dikker worden. Wat moeten we doen om de statistieken niet nog verder de hoogte in te jagen?

Dik zijn: hoe en wat
Het aantal mensen met overgewicht of obesitas in België stijgt voortdurend.
Maar niemand verdikt vanzelf!
We verdikken altijd omdat we meer calorieën naar binnen werken dan we er verbruiken. En erfelijkheid maakt dat scenario vaak nog erger dan het al is.
Ook stress speelt een rol. Stress kan namelijk de productie van hormonen beïnvloeden en zo de opslag van vet in de hand werken. En stress werkt ook een bepaald eetgedrag in de hand dat op zijn beurt dikker maakt: een ontbijt of middagmaal overslaan of te snel naar binnen werken, herhaaldelijke snoepbuien, kalmerende gezoete dranken en producten.
De jacht op vet
Hoe minder vet we eten, hoe minder calorieën we binnen krijgen. Want de vetten leveren de meeste calorieën (9 per gram). Dat betekent niet dat we het vet volledig uit onze voeding moeten schrappen. We moeten alleen matig zijn. Zet bijvoorbeeld een doseerdop op de fles olie. Dan zult u minder vet koken. Gebruik kleine hoeveelheden boter en/of margarine (10 tot 15 g per dag). Eet alleen af en toe charcuterie en kaas, weinig of geen kant-en-klaargerechten uit de supermarkt, ook geen zogeheten energierepen (die zitten boordevol vet). En gefrituurde gerechten niet meer dan 1 keer per week.