PUBLICITÉ

En als uw bloed nu eens vervuild is?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/06/2004 - 00h00
-A +A

Misschien moest u dat toch maar eens laten checken en zo nodig de huidige regelgeving laten aanpassen en de noodzakelijke controles laten uitvoeren. Zo hebben 44 europarlementsleden zich laten testen, en wat bleek? Hun bloed was sterk vervuild met tal van giftige stoffen, waarvan sommige nochtans al jaren verboden zijn.

PUB

Vervuilende stoffen dringen makkelijk binnen in ons lichaam, via neus en mond. Vandaar dat de bewaking en regelgeving inzake vervuiling zich baseren op drempelwaarden in lucht, water en voeding. Zou niet hetzelfde moeten gebeuren voor ons bloed? Dat is in elk geval wat het WWF (World Wildlife Fund), een natuurbeschermingsorganisatie, aanbeveelt. 44 europarlementsleden lieten een bloedanalyse uitvoeren, om aan te tonen hoe sterk de Europeanen zijn blootgesteld aan een hele reeks mogelijk toxische chemische producten. Daarbij werd de dosis gemeten van meer dan honderd persistente polluenten die tot vier grote families behoren: organochloorpesticiden, polychloorbifenylen (PCB's), broomhoudende brandvertragers, ftalaten en perfluorhoudende verbindingen. Alle bloedstalen bleken besmet met een groot aantal van die chemische stoffen. In totaal werden dertien producten opgespoord, waaronder een metaboliet van DDT, dat al sinds 1972 verboden is, en PCB's, die sinds 1987 onwettig zijn.

Daarbij valt de sterke aanwezigheid op van een ftalaat: DEHP. Ftalaten zaten in 70 % van alle schoonheidsproducten, tot ze in januari 2003 verboden werden omdat ze giftig bleken voor de voortplanting en het endocrien systeem. Ook brandvertragers zijn alomtegenwoordig. Deze producten worden toegevoegd aan het hars in gedrukte bedradingen, om het brandgevaar te verminderen, maar worden ook vaak gebruikt bij meubels, sommige stoffen enz.

Zelfs ons bloed blijkt dus vervuild. Hopelijk maakt deze alarmerende vaststelling ons wat meer milieubewust. Vervuiling tast immers elke cel van ons lichaam aan en heeft onvermijdelijk schadelijke gevolgen voor onze gezondheid en die van onze kinderen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/06/2004 - 00h00 Sciences et avenir, mei 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Endocriene ontregelaars: waar zitten ze zoal in? Geüpdatet op 13/02/2012 - 15h55

Endocriene ontregelaars zijn chemische stoffen die in de natuur zitten of het product zijn van een industrieel proces. Ze zitten overal in het milieu. We worden er dus continu in meer of mindere mate aan blootgesteld zonder dat we het effect ervan op...

Meer artikels