PUBLICITÉ

Emesis

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Overgeven; lediging van de maag via de slokdarm en de mond. Het braakproces verloopt in een aantal fasen: eerst wordt diep ingeademd, waarbij het middenrif omlaag getrokken wordt. In de volgende fase wordt een uitademingsbeweging gemaakt door het aanspannen van de tussenribspieren en een deel van de buikspieren. Gedurende deze beweging blijft de stemspleet gesloten, zodat de lucht niet uit de longen kan ontsnappen, waardoor een sterke verhoging van de druk in de buikholte en borstholte ontstaat.
De maag bevordert het braken doordat de sluitspier tussen slokdarm en maag verslapt. Ook de spieren van de maagwand trekken samen. De slokdarm transporteert de daarin geperste maaginhoud snel omhoog. Het proces van het braken komt tot stand door een zenuwreflex, waarbij de prikkels voor deze reflex kunnen ontstaan in de buikholte, de maag, slokdarm, keel en in de hersenen zelf.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Meer artikels