PUBLICITÉ

EMDR: een therapie die ook kinderen helpt

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 29/07/2008 - 00h00
-A +A

EMDR is een vorm van psychotherapie die helpt bij het verwerken van een traumatische gebeurtenis die nefaste gevolgen heeft in het dagdagelijkse leven. E-gezondheid sprak met Dorinda Bernardo die als psycholoog en psychotherapeut sinds meer dan vijftien jaar kinderen helpt en EMDR toepast in Frankrijk.

PUB

Een concreet geval

Sinds vijf maanden kan de negenjarige Amélie niet meer in haar bed slapen. Rond 1 uur 's nachts wordt ze wakker en kan ze niet meer slapen. Ze probeert dan bij haar ouders in bed te kruipen en die laten dat wel eens toe. Ze zien dat hun dochter lijdt, maar ze begrijpen niet waarom. Ze gaan met Amélie naar een psycholoog die een schooljaar lang met haar werkt. Het gaat beter (minder angst), maar het probleem wordt niet echt opgelost. Wanneer beslist wordt om EMDR te proberen, botst de psycholoog op een voorval -dat verteld werd door de ouders- dat mogelijk bijdraagt tot de scheidingsangst.
Een aantal maanden eerder zag Amélie aan de schoolpoort een politiewagen die met sirenes en veel vertoon stopte waarna de politie op een brutale manier twee zware jongens aanhield. Dat doet het meisje vermoedelijk denken aan een aanslag waar ze op de leeftijd van acht jaar getuige van was toe ze met haar ouders nog in een Oost-Europees land woonde. Ze kon de geweerschoten horen en als ze er nu over praat blijkt het voorval nog altijd heel aanwezig te zijn.
De psycholoog past EMDR toe om Amélie te helpen om de herinnering die opgerakeld werd door het recente voorval anders te integreren. Bij het begin van de sessie gaat de traumatische herinnering gepaard met buikpijn en braakneigingen…
Een week later heeft Amélie geen slaapproblemen meer en ook geen angst.

Hoe verklaart u de werking van EMDR?

EMDR vertrekt van de hypothese dat een symptoom verbonden is aan een affectieve oorzaak. De psycholoog gaat op zoek naar die affectieve oorzaak die de bron is van het leed en werkt er aan.
Ouders die merken dat hun kind met moeilijkheden kampt kunnen zich afvragen wanneer het probleem opdook en welke gebeurtenissen er toen plaats hadden en mogelijk een invloed hadden op het kind. Het zijn belangrijke indicaties voor de therapeut die het kind behandelt.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 29/07/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een klap, een pak slaag: kan het of kan het niet? Geüpdatet op 24/04/2007 - 00h00

Een klap en een pak slaag worden vandaag niet meer zo vaak uitgedeeld als vroeger, maar het debat blijft. Sommige ouders vinden dat het best kan en zeggen dat af en toe een klap doeltreffend is om te verhinderen dat kinderen domme dingen doen. Andere...

Meer artikels