PUBLICITÉ

Embolus

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Vormsel dat in de bloedstroom wordt meegevoerd tot het ergens in een nauw bloedvat blijft steken. Meestal is de embolus een afgebroken deel van een bloedprop, maar het kan bijvoorbeeld ook een vetdruppel of een gasbel zijn.

Luchtembolus
Een luchtembolus kan nogal eens optreden door verkeerde medische ingrepen. Lucht kan in de aders komen als gevolg van een letsel; de wand van het vat scheurt open en door de onderdruk in het vat wordt lucht aangezogen. De lucht komt in de rechter hartkamer waar soms een zeer ernstige toestand kan ontstaan doordat door de hartcontracties uit bloed en lucht schuim wordt gevormd. De rechter hartkamer kan dit schuim niet wegpompen en de bloedsomloop komt tot stilstand.

Vetembolus
Een vetembolus kan optreden als complicatie bij een botbreuk van vooral de lange pijpbeenderen. Door beschadiging van het beenmerg komen vetdruppeltjes in het bloedvatensysteem. De vetbolletjes blijven in de kleine takjes van de longslagader steken en ve oorzaken kleine longinfarcten.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb beenmerg gegeven, waarom u niet? Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h36

Ik heb me ingeschreven in het register in een ietwat aparte context en ik ben opgeroepen om beenmerg te doneren . De kans dat zoiets gebeurt, is normaal vrij klein zijn. Vandaag wil ik hierover getuigen om komaf te maken met de foute voorstellingen d...

Leukemie: wat is het precies? Gepubliceerd op 13/04/2016 - 10h34

De diagnose van leukemie komt vaak hard aan. De ene bloedkanker is nochtans de andere niet. Wat zijn de verschillende types van leukemie? Wat zijn de kenmerken ervan? Hoe worden ze behandeld?

Meer artikels