PUBLICITÉ

Elleboogontwrichting

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Verschuiving van de gewrichtsvlakken van de elleboog ten opzichte van elkaar. Meestal gaat hierbij de onderarm ten opzichte van de bovenarm naar achteren. Soms gaat alleen het kopje van het spaakbeen uit zijn gewrichtskom, hetgeen overigens vaak gepaard gaat met een breuk van de ellepijp.
Een ontwrichting (luxatie) komt bijna altijd tot stand door een letsel. Bij een ontwrichting worden de banden van het kapsel geheel of gedeeltelijk doorgescheurd en kan ook bijvoorbeeld de pees van de driehoofdige armspier (musculus triceps brachii) van de aanhechtingsplaats op het bot losscheuren.Wanneer de beschadiging gepaard gaat met een botbreuk kan een letsel van de spaakbeenzenuw of de ellepijpzenuw optreden door een afgebroken botstuk.
De ontwrichting wordt onder verdoving hersteld, waarbij de arts zorgvuldig eventuele stoornissen in de bloedvoorziening en de zenuwvoorziening zal nagaan. Na het weer op zijn plaats brengen van de botstukken (repositie) gaat de arts na of de beweeglijkheid van de onderarm, vingers en elleboog in alle richtingen goed mogelijk is.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
MSA's treffen ook de onderste ledematen! Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

MSA's of musculoskeletale aandoeningen zijn tegenwoordig de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten. Deze aandoeningen spelen een zeer belangrijke sociale en economische rol. Preventie moet zich richten op alle soorten MSA's , onder meer op de aando...

Scafoïde of bootvormig beentje: opgelet voor de handen! Gepubliceerd op 11/07/2014 - 16h41

Het scafoïde bot of het bootvormig beentje is een klein beentje aan de basis van de duim. Als men voorover valt en met de handen plat op de grond de val wil breken, is het vaak dit beentje dat het moet ontgelden: een breuk van het bootvormig beentje...

Geen sterke botten zonder melk Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

Het aantal botbreuken ligt drie maal hoger bij kinderen die geen melk drinken. Een reden om de trend van de frisdrankconsumptie bij de jeugd om te buigen: meer melk drinken is de boodschap.

Meer artikels