PUBLICITÉ

Ellaginezuur en rood fruit: een superverzorging voor een stralende huid

Gepubliceerd door Jessica Xavier, gezondheidsjournaliste op 29/11/2016 - 15h03
-A +A

Ellaginezuur is een krachtig antioxiderend middel dat rimpels en pigmentvlekken helpt voorkomen. Het is in de cosmetische industrie dan ook een veel gebruikte werkzame stof. Ellaginezuur is terug te vinden in tal van fruitsoorten en wordt verwerkt in verzorgingsproducten voor een stralende huid.

PUB

Ellaginezuur, een krachtig polyfenol

Ellaginezuur is een krachtig antioxiderend polyfenol. Het is terug te vinden in heel wat soorten fruit, groenten en noten, maar vooral in frambozen, aardbeien, cranberry’s en granaatappel. Deze werkzame stof wordt vaak gebruikt om pigmentproblemen te behandelen (zwangerschapsmasker, plekken door zonnebrand, pigmentvorming na een ontsteking). Het is ook een doeltreffend natuurlijke antioxidant voor het bestrijden van vrije radicalen, en een anti-ageingproduct dat de collageenproductie stimuleert.

De cosmetische eigenschappen van ellaginezuur

Ellaginezuur is een topingrediënt met heel uiteenlopende kwaliteiten. Het frist een doffere teint op door de aantasting door vrije radicalen af te remmen, waardoor de eerste tekenen van veroudering minder snel verschijnen.

  • Tegen huidveroudering: Met het ouder worden daalt het aantal fibroblasten in onze huid die instaan voor de productie van collageen en elastine (het ondersteunend huidweefsel). Het gevolg is dat onze huid minder strak en elastisch wordt. Aan het oppervlak worden rimpels zichtbaar die geleidelijk aan dieper worden. "Ellaginezuur activeert de aanmaak van collageen via een rechtstreeks, heel interessant mechanisme in de lederhuid”, vertelt Aurélie Guyou, wetenschappelijk directeur van Etat Pur. "Elalginezuur werkt namelijk in op de lederhuid door de afbraak van de fibroblasten te blokkeren of te vertragen, en dat heeft een impact op het verouderingsproces van de huid”.
  • Tegen de vrije radicalen: Ellaginezuur biedt bescherming tegen oxidatieve stress (verantwoordelijk voor de veroudering) door de vrije radicalen als het ware te vangen. Dat voorkomt vroegtijdige veroudering van de huid.
  • Betere doorbloeding van de bloedvaten: "Ellaginezuur stimuleert de zuurstoftoevoer naar de cellen en bevordert zo de doorbloeding van de bloedvaten. Die eigenschap is zeker voor vrouwen die roken heel belangrijk, omdat bij hen de doorbloeding van de bloedvaten  in de huid trager verloopt", aldus nog de wetenschapster.
  • Beschermt tegen het licht: Ellaginezuur zou de schadelijke invloed van de UVB-straling op de keratinocyten en de fibroblasten verminderen door de productie van MMP te blokkeren (enzymen die het collageen afbreken). Een Japanse studie heeft aangetoond dat ellaginezuur de oxidatie tegengaat die door het ultraviolette licht wordt veroorzaakt en die aan de basis ligt van de huidveroudering. Het zuur biedt zo een beschermend effect tegen het licht. Ellaginezuur zou ook de werking van zonnecrèmes met 25 % versterken. Het zuur helpt bovendien ontstekingsreacties als gevolg van blootstelling aan de zon terugdringen. Tests in het laboratorium hebben aangetoond dat een ontstekingsreactie veroorzaakt door zonnebaden vermindert na het lokaal aanbrengen van de stof.
  • Maakt de huid helderder: Studies hebben in ellaginezuur eigenschappen ontdekt die de huid helderder maken en meer doen stralen. Hoe dat precies in zijn werk gaat? "Ellaginezuur remt de aanmaak van melanine (melanogenese)." Ellaginezuur vertraagt namelijk de vermeerdering van de melanocyten (cellen die de huid bruin kleuren). "Het zuur brengt weer een zekere homogeniteit in de kleur, het maakt de teint gelijkmatiger en helderder", aldus nog Aurélie Guyou.

Met al deze eigenschappen - het oplichten van de huid en de strijd tegen veroudering en vrije radicalen - is ellaginezuur een stof die op veel fronten tegelijk strijd voert.

Gepubliceerd door Jessica Xavier, gezondheidsjournaliste op 29/11/2016 - 15h03

Naar aanleiding van een interview met Aurélie Guyou, wetenschappelijk directeur van Etat Pur
Dietary compound ellagic acid alleviates skin wrinkle and inflammation induced by UV-B irradiation. Experimental Dermatology 2010; 19: e182–e190.
Société Française des Antioxydatifs: https://www.sfa-site.com/?q=node/235
Journal of Investigate dermatology: http://www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)32913-4/fulltext

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
claefleer

en welke producten zijn het dan indien men Ellaginezuur
als huidverzorging wilt gebruiken te koop bij...apotheek
natuurhuis???,

PUBLICITÉ
Lees ook
Voor elk huidtype, een aangepaste fond de teint Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h39

Fond de teint dient eigenlijk niet om er goed uit te zien, het is eerder een product dat deel uitmaakt van de esthetische verzorging van de huid. Behandelen, maskeren, hydrateren, uv-filter, anti-age: ontdek de fond de teint die u het meest geschikt...

Uw huid voeden van binnenuit Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Om de agressieve vrije radicalen te bestrijden, heeft onze huid niet alleen externe verzorging nodig, maar ook een perfect inwendig evenwicht. Vandaar het belang van voedingssupplementen tegen veroudering. U moet die combineren met antiverouderingscr...

Meer artikels