PUBLICITÉ

Elke dag zijn er in België bijna honderd zelfdodingspogingen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/10/2014 - 14h33
-A +A

Elk jaar proberen in België zo’n 35.400 mensen een einde aan hun leven te maken.
Dit getal betekent dat er bijna honderd mensen per dag een zelfdodingspoging doen.

Zelfdoding bij jongeren is een bekend probleem. Minder bekend is dat het aantal zelfdodingen stijgt met de leeftijd.
Vooral oudere mensen zetten vaker de stap naar zelfdoding.

En mannen zijn bijzonder broos...

PUB

Zelfdoding, zelfdodingsgedachten en zelfdodingspogingen

De cijfers over het aantal zelfdodingen in België liegen er niet om en het reële aantal ligt vermoedelijk nog hoger. Volgens het Centrum ter Preventie van Zelfmoord haalt een aantal zelfdodingen de statistieken niet, omdat de familie het niet publiek wil maken of omdat het slachtoffer de daad heeft verhuld, bijvoorbeeld door een verkeersongeluk uit te lokken.

Officieel zijn er elk jaar 2000 gevallen van zelfdoding in België.
Bij jonge volwassenen (tussen 25 en 44 jaar) is het de belangrijkste doodsoorzaak, in de leeftijdsgroep van 45 tot 64 jaar is het de eerste externe oorzaak van een overlijden (na ziekten). 

Het aantal zelfdodingspogingen ligt veel hoger.
Geschat wordt dat aan elke gelukte zelfdoding ongeveer achttien pogingen voorafgaan. Dat komt neer op een kleine honderd zelfdodingspogingen per dag in België.

Meer meisjes dan jongens

Zelfdodingsgedachten komen over het algemeen meer voor bij meisjes dan bij jongens. Het aantal is respectievelijk 15% en 13%.
Maar dat verschil is niet echt beduidend en het varieert ook met de leeftijdsgroep.

Zelfdodingsgedachten bij jonge en minder jonge mensen.
In de groep van jongeren (15 tot 24 jaar) zijn er veel meer meisjes die aan zelfdoding denken, in de leeftijdsgroep van 45 tot 55 jaar zijn de mannen in de meerderheid. 

Zelfdodingspogingen en zelfdodingen
Ook bij de zelfdodingspogingen ligt de score het hoogst bij de vrouwen: 5,1% van de vrouwen heeft in haar leven al geprobeerd om zelfdoding te plegen, bij de mannen is dat 3,2%.
Het aantal effectief uitgevoerde zelfdodingen ligt bij mannen echter weer drie keer hoger dan bij vrouwen.

Ondanks al die verschillen staan twee dingen wel vast: België staat in Europa op de vijfde plaats van landen met het hoogste aantal zelfdodingen. De laatste jaren lijkt het aantal zelfdodingen zich te stabiliseren, maar het aantal zelfdodingspogingen en de zelfdodingsgedachten nemen nog altijd toe.

 

Initialement publié par Pierre Dewaele le 02/07/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/10/2014 - 14h33

Befrienders International Centre de prévention du suicide Unit for Suicide Research - RU Gent

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zelfdoding en zorgoverconsumptie Geüpdatet op 27/09/2005 - 00h00

Typisch voor zelfmoordplegers is hun "zorgoverconsumptie" tijdens de zes maanden vóór hun daad. Medische shopping, overmatig gebruik van geneesmiddelen (psychotrope middelen en antidepressiva) en chronische aandoeningen zijn in dit verband alarmsigna...

Ouders die een kind verliezen, leven minder lang Geüpdatet op 18/03/2003 - 00h00

Er is een verhoogde mortaliteit vastgesteld bij moeders die een kind hebben verloren. Het kan daarbij zowel om een natuurlijke als om een niet-natuurlijke doodsoorzaak gaan. Deze verhoging is bijzonder uitgesproken tijdens de drie jaar na het overlij...

Diagnose kanker vergroot risico op zelfdoding Gepubliceerd op 23/07/2012 - 12h34

Mensen die te horen krijgen dat ze kanker hebben, lopen de week daarop meer risico op zelfdoding , zo blijkt uit een Zweedse studie. De cijfers tonen nog maar eens aan hoe zwaar de diagnose van kanker psychisch wel is.

Meer artikels