PUBLICITÉ

Elk jaar 20.000 abortussen in België

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/03/2014 - 11h59
-A +A

Abortus  - of opzettelijke vruchtafdrijving met de medische term - is in België sinds 1990 wettelijk toegestaan als de ingreep voor het einde van de 12e week van de zwangerschap gebeurt.

In België wordt abortus uitgevoerd in een wettelijk erkend abortuscentrum (centrum voor gezinsplanning) of in een ziekenhuis.

Het aantal opzettelijk en voortijdig afgebroken zwangerschappen kende in België begin de jaren 2000 een duidelijke stijging, maar is nu al enkele jaren stabiel.

PUB

Abortus is stabiel in België

De meest recente cijfers slaan op het jaar 2011. In dat jaar zijn er 19.578 abortussen uitgevoerd. Dat cijfer was al een aantal jaar relatief constant, maar moet toch genuanceerd worden. Zo blijkt dat almaar meer vrouwen van veertig jaar en ouder een abortus laten uitvoeren. Hetzelfde geldt voor de groep van vrouwen onder de twintig.

Welke vormen van anticonceptie zijn aan abortus gelinkt?

Deze cijfers zijn nauwkeurig, want sinds 1993 wordt elke abortus anoniem geregistreerd. Op de fiche worden een aantal gegevens opgenomen zoals de leeftijd van de patiënte, het gebruikte voorbehoedsmiddel en andere.…

Zo konden we vernemen dat 41,65 % van de patiëntes geen enkele vorm van anticonceptie namen, alle leeftijdscategorieën samengenomen.

De pil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel bij vrouwen die een abortus hebben laten uitvoeren (30,48%). Het condoom volgt op de tweede plaats (14,57%) en 31% van het aantal abortussen is te wijten aan het onjuiste gebruik van het anticonceptivum. 15,55% is toe te schrijven aan de ondoeltreffendheid van de methode.

Het gros van het aantal abortussen vindt plaats in een gespecialiseerd centrum (81,27% vs. 18,73% in een ziekenhuis). 

Als u denkt dat u zwanger bent en de zwangerschap niet wilt voortzetten, neemt u beter zo snel mogelijk contact op met een centrum voor gezinsplanning. Surf voor de lijst van de erkende centra naar http://www.loveattitude.be/

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/03/2014 - 16h44 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/03/2014 - 11h59
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Insecticiden: voorzichtigheid geboden! Geüpdatet op 12/04/2005 - 00h00

Het "Pesticides Action Network Belgium" herinnert eraan dat geen enkele pesticide volledig ontoxisch is. Ook al zijn pesticiden voor thuisgebruik minder geconcentreerd dan landbouwpesticiden, ze moeten met de grootste voorzichtigheid gebruikt worden.

Meer artikels