PUBLICITÉ

Elektriciteit, daar krijg je nogal spieren van!

Geüpdatet door Gilles Goetghebuer op 08/10/2013 - 13h20
-A +A

Elektrostimulatie is een spierversterkende techniek waarmee je spieren kan kweken zonder te sporten.
Profsporters maken er vaak gebruik van.

Maar de techniek kan nog heel wat andere mensen een goede dienst bewijzen!

 

PUB

Elektriciteit om te helen

Artsen kennen sinds lang therapeutische eigenschappen toe aan elektriciteit. Zo gebruikten de Romeinen destijds sidderroggen tegen gewrichtspijn. Ook elektroshocks waren lange tijd een populaire methode in de neurologie.

Vandaag is het veeleer powertraining die in de mode is. Zo zijn er toestellen te koop die ontladingen afgeven om de spieren te doen samentrekken.

Deze elektrostimulatoren zijn relatief gebruiksvriendelijk. Ze worden aangesloten op het lichtnet en vormen de stroom om tot zenuwinfluxen die vergelijkbaar zijn met die welke we van nature produceren. De spier trekt samen, wat op de duur tot allerlei aanpassingen leidt. De spier wordt krachtiger en soepeler, en neemt toe in volume.

In programma's voor lokale vermagering (buik en/of billen) daarentegen moeten we niet te veel onze hoop stellen. Het resultaat is nooit zo spectaculair als in de reclame!

Elektriciteit doet beter presteren!

De meeste grote kampioenen hebben de methode gebruikt in sporttakken zoals ski, tennis, rugby, atletiek, wielrennen en zelfs voetbal. Ze biedt heel wat voordelen.

 • Allereerst is ze heel gebruiksvriendelijk en belast ze weinig de gewrichten.
  Sportartsen gebruiken ze trouwens steeds vaker om de spiermassa te behouden tijdens revalidatieperiodes of periodes van gedwongen rust.
 • Elektrostimulatie is voor topatleten ook een manier om overspanning tegen te gaan.
  De ideale methode voor wie voortdurend overtraind dreigt te raken.
 • Bovendien biedt ze ook praktische voordelen.
  Zo hoeft de sporter niet langer naar de powertrainingzaal te trekken: hij kan thuis trainen of in zijn hotel.
  Hij brengt gewoon de elektroden aan op de huid en geeft katoen.

Maar opgelet: deze contracties zonder inspanningen zijn niet pijnloos.
Boven een zekere intensiteit - die nodig is om de spieren te kunnen versterken - zijn de ontladingen heel moeilijk te verdragen. Sommige atleten kunnen er maar niet aan wennen!

Nieuwe perspectieven voor elektrostimulatie

Deze elektrostimulatietechnieken werden ontwikkeld in de USSR ten tijde van het communisme. De atleten symboliseerden toen een soort burgerideaal, en de overheid schrok nergens voor terug om hen optimaal te doen presteren op de internationale competities. Bij de eerste experimenten was de pijn zo hevig dat de proefkonijnen zelfs in slaap werden gebracht, net als voor een chirurgische ingreep.

Later werd er een middel gevonden om het leed te verzachten en brandwonden - die tijdens de eerste experimenten voorkwamen - te vermijden. De voorbije halve eeuw werd er enorme vooruitgang geboekt, en elektrostimulatie krijgt er nog voortdurend nieuwe toepassingsgebieden bij.

Recuperatie bijvoorbeeld. Door de spier na de inspanning bloot te stellen aan zwakke stroom, wordt de recuperatie bevorderd en worden verrekkingen vermeden.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer le 22/07/2003 - 00h00 et mis à jour par Gilles Goetghebuer le 08/10/2013 - 13h20

(*) Pierre Rabishong, faculteit Geneeskunde van Montpellier, coördinator van het SUAW-project (Stand-up and walk - sta op en loop).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Is afslanken door elektrostimulatie utopie? Gepubliceerd op 01/10/2012 - 11h30

Iedereen heeft vast eens gehoord van de buikriem met elektrostimulatie , die vooral door telewinkels wordt geprezen. Zulke riemen zouden ons een droomfiguur bezorgen , maar doen ze ons echt vermageren? En zijn ze wel zo onschuldig als het lijkt?

Elektrostimulatie: is deze techniek doeltreffend? Gepubliceerd op 21/05/2013 - 14h19

Bij elektrostimulatie worden de zenuwvezels van de spieren gestimuleerd door een reeks elektrische impulsen toegediend door op de huid aangebrachte elektroden. Het zijn dus niet meer onze hersenen die beslissen over de samentrekking van de spieren, m...

Het ABC van krachttraining Geüpdatet op 06/05/2008 - 00h00

Krachttraining of spiertraining is doeltreffend bij alle sportdisciplines. Maar men moet wel weten wat men precies wilt trainen en hoe!

Meer artikels