PUBLICITÉ

Eindelijk een doeltreffende behandeling van alcoholverslaving?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/09/2003 - 00h00
-A +A

Afraken van een alcoholverslaving is bijzonder zwaar, en bovendien is er een gebrek aan doeltreffende geneesmiddelen. Topiramaat dient zich aan als een goede kandidaat...

PUB

Drugs-, tabaks- en alcoholverslaving houden verband met een verhoogd dopaminegehalte in de hersenen. Dopamine is de neurotransmitter die ervoor zorgt dat we altijd maar meer willen van het product in kwestie. Topiramaat is een anti-epilepticum dat de afgifte van dopamine door de hersenen vermindert, en is dan ook een goede kandidaat voor therapeutische tests bij afhankelijkheidssyndromen.

In deze studie kregen 150 chronische drinkers, niet-onthouders, gedurende twaalf weken óf topiramaat toegediend óf een placebo. (De dosis werd tot de 12de week geleidelijk verhoogd en vervolgens tot aan het einde van de studie gehandhaafd op 300 mg/dag). De patiënten kregen elke week een consult, en het studieprotocol bepaalde dat ze één keer per week therapeutische educatie moesten volgen onder leiding van speciaal daartoe opgeleide verpleegsters. De resultaten pleiten voor topiramaat, en dat voor alle bestudeerde doeltreffendheidscriteria. De patiënten die topiramaat kregen, dronken minder glazen per dag dan de placebogroep, hadden minder dagen zeer veel alcohol in hun bloed (-60 % vs. -33 %), onthielden zich gedurende meer dagen (44 % vs. 18 %) en voelden minder een dwangmatige behoefte om te drinken. Topiramaat was even doeltreffend bij recente als bij langdurige alcoholverslaafden.

Aangezien het om een korte studie gaat en er geen gegevens zijn op lange termijn, mogen we uit deze studie besluiten dat topiramaat doeltreffend aanzet tot onthouding veeleer dan tot duurzame onthouding te leiden. Stilaan rijpt het idee dat er voor optimale resultaten combinaties van farmacologische stoffen (acamprosaat, naltrexon) zouden kunnen worden gebruikt in diverse fasen van de behandeling van alcoholverslaving.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/09/2003 - 00h00 Johnson B et al., Lancet 2003 ; 361 : 1677-1685 " Oral topiramate for treatment of alcohol dependence : a randomized controlled trial ".
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels