PUBLICITÉ

De eindejaarsfeesten: niet voor iedereen een vrolijke tijd ...

Geüpdatet door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/12/2016 - 11h19
-A +A

Het eindejaar betekent feesten.

Hoe komt het dat dit voor sommigen onder ons een lastige, deprimerende periode is?

PUB

Waarom sommigen depressief worden tijdens de feestdagen

De 'feestverplichting'
Dat komt omdat ze heel die feestdrukte als een verplichting en een opgeklopt gedoe beschouwen. Op die manier is de pret er volledig af, want plezier is een natuurlijk, spontaan gevoel dat niet samengaat met verplichting. We zouden het kunnen vergelijken met het verschil tussen de liefde bedrijven en zijn echtelijke plicht vervullen. Het eerste is een bron van geluk, het tweede is heel wat minder aangenaam en kan ervaren worden als een drukkend keurslijf en een sleur.

Seizoensdepressie
Bovendien hebben we hier te maken met de kortste dagen van het jaar, waarop de zon meestal niet van de partij is. En sinds enkele jaren is bekend dat gebrek aan licht bij sommigen echte depressies veroorzaakt en bij anderen tot een subdepressieve toestand kan leiden.

De overvloedige kerstverlichting (straatverlichting, lichtjes in de kerstboom, …) is dan ook een poging om de duisternis van de nacht, die steeds langer duurt, te overwinnen. Die oplossing is weliswaar doeltreffend voor wie ervoor openstaat, maar is onvoldoende om iedereen weer in lentestemming te brengen! Als iemand zich depressief voelt, kan de vreugde van de anderen hem zelfs nog dieper doen wegzinken.

Wanneer eenzaamheid triest maakt
En dan is er nog een vreselijke kwaal die toeslaat tijdens de eindejaarsfeesten: eenzaamheid. Terwijl zoveel mensen gezellig tafelen en smullen, voelen heel wat mensen zich nog meer in de steek gelaten….

Welk advies tegen neerslachtigheid?

Vermaak u op uw eigen manier
Dus als u die dag alleen bent, verwen dan uzelf op uw manier. Maak er een gezellige avond van: pik een goede film mee, lees een boek, knutsel wat, luister naar een opera, geniet van lekker eten, … Voel u vooral niet verplicht om ganzenlever, oesters en champagne te degusteren, om toch maar te doen zoals iedereen! Dat kan u zelfs nog depressiever maken.

U bent niet de enige
En als u niet in de stemming bent om nieuwjaar te vieren, weet dan dat u zeker niet de enige bent! Die avond horen we echter vooral diegenen die veel lawaai maken… maar zijn ze diep in hun hart echt gelukkiger dan u? Dat is niet zo zeker, want wat vieren we tenslotte? Niet méér dan een conventie: het jaareinde, dat nu eenmaal op 31 december valt en niet op een andere dag. Al bij al niets belangrijks. Misschien viert u liever Valentijn of het Chinese nieuwjaar!

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 30/12/2003 - 00h00 et mis à jour par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 22/12/2016 - 11h19
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwemmen houdt het hart in vorm Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h16

Zwemmen is een uitstekende sport voor het hart, ook voor personen die al een hartinfarct hebben gehad. De kunst bestaat erin geen uitputtingsslag te leveren tegen het water, te glijden en de voor u geschikte afstanden te zwemmen.

Griep: Nieuws van het front Geüpdatet op 13/01/2002 - 00h00

Het griepvirus heeft ons met de feestdagen vrij goed met rust gelaten, maar daar blijkt nu verandering in te komen. We staan wellicht aan de vooravond van een epidemie veroorzaakt door een zeer virulente kiem: het H3-virus. En we kunnen er helaas nie...

Vader worden na chemotherapie, het kan! Geüpdatet op 11/03/2002 - 00h00

Mannen die chemotherapie krijgen voor kanker, zijn vaak steriel. Sommigen vormen echter nog functionele spermatozoa die kunnen worden afgenomen en gebruikt voor in vitro fertilisatie dankzij de ICSI-techniek.

Meer artikels