PUBLICITÉ

Eileiderontsteking, mogelijke oorzaak van onvruchtbaarheid

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/02/2012 - 09h54
-A +A

Eileiderontsteking of salpingitis is een bekkeninfectie die de vruchtbaarheid in het gedrang kan brengen.

Deze bacteriële ontsteking wordt meestal opgelopen bij geslachtsverkeer. Daarom worden eileiderontstekingen ondergebracht bij de seksueel overdraagbare aandoeningen.

PUB

Eileiderontsteking, een bekkeninfectie die de vruchtbaarheid in het gedrang brengt

Eileiderontstekingen maken deel uit van de bekkeninfecties, want dezelfde infecties kan ook de baarmoederhals, de baarmoeder en soms de eierstokken aantasten.

De ziektekiem is meestal een bacterie zoals de bacterie die gonorroe of de chlamydiabesmetting veroorzaakt, twee veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen.

De bacteriën dringen langs vaginale weg het lichaam binnen, meestal tijdens het vrijen. Heel af en toe dringt de bacterie die aan de basis ligt van een eileiderontsteking of andere bekkeninfectie in de vagina tijdens een intieme douche, Het kan ook gebeuren bij een bevalling, een abortus of een medische ingreep, zoals een ontsluiting of een curetage, maar dat is heel zeldzaam.

De infectie begint in de baarmoederhals, gaat dan naar de baarmoeder en nestelt zich tot slot in één of soms beide eileiders,. De eierstok wordt meestal maar bij heel ernstige bacteriële infecties aangetast.

 

Eileiderontsteking en onvruchtbaarheid

Deze bekkeninfecties zijn de voornaamste oorzaak van onvruchtbaarheid in Europa. Bijna één op de vijf gevallen van onvruchtbaarheid vrouwen is eraan toe te schrijven. In een derde van de gevallen komen ze ook terug, een kwalijke tendens. Het grootste deel van de eileiderontstekingen komt - zoals alle andere bekkeninfecties trouwens – voor bij eerder jonge vrouwen die seksueel actief zijn.

Risicofactoren zijn onder meer meerdere seksuele partners hebben, seksueel overdraagbare aandoeningen en vaginose. Vrouwen jonger dan 24 die geen voorbehoedsmiddel gebruiken,  lopen ook meer gevaar. Hetzelfde geldt voor vrouwen die intra-uteriene anticonceptie gebruiken.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/02/2012 - 09h54

Le Manuel Merck, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Witverlies? Misschien is het wel vaginitis… Geüpdatet op 06/03/2012 - 14h41

Vaginitis is een ontsteking van de vagina als gevolg van een bacterie, een schimmel, een virus, de hormonen, enz. De symptomen zijn wel altijd min of meer dezelfde, vooral dan witverlies of leucorree, jeuk en pijn bij het plassen of het vrijen.

Chlamydia : nog steeds in opmars... Geüpdatet op 21/01/2003 - 00h00

Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid overhandigde het Ministerie van Volksgezondheid recent een alarmerend rapport over de stijging van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA).

Meer artikels