PUBLICITÉ

Eierstoktransplantatie na kankertherapie is primeur in België

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 15/07/2003 - 00h00
-A +A

Brusselse artsen transplanteerden bij een jonge vrouw eierstokweefsel dat vóór de chemotherapiekuur bij haar werd weggenomen. Het is afwachten of de techniek de vruchtbaarheid herstelt.

PUB

Eiceldonatie

Omdat een zware kankerbehandeling de eicellen onherroepelijk kan beschadigen kunnen vrouwen in de vruchtbare leeftijd na een chemotherapiekuur onvruchtbaar zijn. Voor ex-kankerpatiënten met een kinderwens kan eiceldonatie een oplossing bieden. Hierbij worden meestal eicellen afgestaan door een vrouw die een in-vitrofertilisatiebehandeling ondergaat. Als deze vrouw een overschot aan gezonde eitjes heeft kunnen deze worden afgestaan aan vrouwen die onvruchtbaar zijn. Deze eitjes kunnen dan worden bevrucht met sperma van de partner.

Eigen kinderen

Een manier om eigen biologische kinderen te krijgen bestaat erin om vóór de chemotherapie eicellen weg te nemen, en die in het laboratorium te bevruchten met het zaad van de partner. Deze bevruchte eicellen worden vervolgens ingevroren. Wanneer de vrouw na haar genezing moeder wil worden is dit dankzij deze in-vitrofertilisatietechniek mogelijk.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 15/07/2003 - 00h00 Van de Heynde Hilde. Eierstoktransplantatie houdt kankerrisico in. De Standaard, 30/6/2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stress, IVF en zwangerschap: een driehoeksverhouding Gepubliceerd op 04/03/2014 - 14h39

Er komt veel stress kijken bij de processen van medisch begeleide voortplanting. IVF vormt daar geen uitzondering op. Welke impact heeft stress op het succes van deze behandelingen? De wetenschap staat niet stil.

Kanker en vruchtbaarheid en cryotherapie Geüpdatet op 24/04/2007 - 00h00

Chemotherapie en radiotherapie bij kankerpatiënten hebben vaak onvruchtbaarheid als gevolg. Sinds een aantal jaren wordt cryobewaring aangeraden om eierstokweefsel te bewaren zodat vrouwen dat weefsel terug ingeplant kunnen krijgen wanneer ze opnieuw...

Meer artikels