PUBLICITÉ

Eierstokkanker: zeldzaam maar gevaarlijk

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/12/2008 - 00h00
-A +A

Eierstokkanker komt niet zo vaak voor, maar kan wel heel gevaarlijk zijn omdat er aan het begin van het proces geen uitgesproken symptomen zijn. Een regelmatig bezoek aan de gynaecoloog is dus heel belangrijk.

PUB

Er kan één enkele eierstok aangetast zijn, of ze kunnen allebei aangetast zijn. In 80% van de gevallen ontstaan de eierstoktumoren uit cellen die de oppervlakte van de eierstokken bekleden (carcinoom). Bij de meeste andere kankers ontstaan de tumoren uit germinale cellen of kiemcellen (ze ontstaan uit de cellen die de eitjes produceren).

Wat zijn de symptomen van eierstokkanker?

Vroegtijdige diagnose van eierstokkanker is moeilijk, omdat de symptomen weinig specifiek zijn. De kanker wordt dus dikwijls laat gedetecteerd en heeft dan vaak al de omringende organen (eileiders, baarmoeder) of andere weefsels (buik, lever, darmen) aangetast.
De vaakst geregistreerde symptomen zijn onder meer een opgeblazen gevoel of gespannen buik, het gevoel alsof er een gewicht drukt op de buik, pijn in het bekken en de lendenen, vaak moeten plassen, spijsverteringsproblemen (misselijkheid, braken, diarree, constipatie, opgeblazen gevoel…), schommelingen in het gewicht, gynaecologische problemen (pijnlijke of onregelmatige regels, pijn bij het vrijen), vermoeidheid…

De risicofactoren van eierstokkanker

De oorzaken van eierstokkanker zijn nog altijd niet bekend. Er zijn al wel heel wat risicofactoren geïdentificeerd.
- Leeftijd boven de 50 jaar. De kanker treedt dus het vaakst op na de menopauze.
- Een familiale voorgeschiedenis van eierstokkanker, maar ook van baarmoederhals-, borst- of darmkanker.
- Genetische vatbaarheid: 5 tot 10% van de gevallen zijn familiaal en worden veroorzaakt door een afwijking in het gen BRCA1, dat ook in het spel is bij borstkanker.
- Hormonale factoren: de behandeling met hormoonsubstituten in de menopauze geeft een licht verhoogd risico op eierstokkanker. De orale anticonceptiva beperken dan weer het risico op eierstokkanker. Maandstonden op heel jonge leeftijd, menopauze op latere leeftijd, vrouwen die geen kinderen hebben of hun eerste kind pas op late leeftijd krijgen, horen ook bij de hormonale risicofactoren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/12/2008 - 00h00 Manuel Merck, Larousse en de 'Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine' (Praktische encyclopedie van de nieuwe geneeskunde), Uitgeverij Robert Laffont.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Eierstokkanker: Twee behandelingen zijn beter dan één Geüpdatet op 20/05/2002 - 00h00

Omwille van het groot aantal variëteiten zou men eerder moeten spreken van 'eierstokkankers'. Door een combinatie van heelkunde en chemotherapie (behandeling met geneesmiddelen) wordt de behandeling echter alsmaar efficiënter en globaal genomen kunne...

Eierstokkanker: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 14/02/2014 - 18h13

Van eierstokkanker is bekend dat hij sluipend evolueert, zozeer dat hij wel eens "de stille doder" wordt genoemd. Een Amerikaanse studie waarbij drie typische symptomen van deze tumor werden geïdentificeerd, wil echter het tegendeel bewijzen.

Meer artikels