PUBLICITÉ

Eierstokkanker: Twee behandelingen zijn beter dan één

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00
-A +A

Omwille van het groot aantal variëteiten zou men eerder moeten spreken van 'eierstokkankers'. Door een combinatie van heelkunde en chemotherapie (behandeling met geneesmiddelen) wordt de behandeling echter alsmaar efficiënter en globaal genomen kunnen vrouwen met eierstokkanker - ondanks een zware behandeling - vaak genezen.

PUB

Welke zijn de oorzaken?

De precieze oorzaak van eierstokkanker is niet bekend en er is dan ook weinig preventie mogelijk. Bovendien bestaat er een groot aantal variëteiten van eierstokkanker die niet steeds op dezelfde manier evolueren. De kanker treedt op op één van de eierstokken (ovaria), breidt zich in de omgeving uit naar andere organen of weefsels en geeft weinig metastasen (de aanwezigheid van kankercellen op afstand van de oorspronkelijke kanker). Eierstokkanker ontwikkelt zich meestal in de vorm van een massa in de buik.

Wanneer raadplegen?

Eierstokkanker wordt vaak toevallig ontdekt bij een echografie (techniek waarbij teruggekaatste ultrasone trillingen worden geregistreerd) van het bekken of de onderbuik die soms om een andere reden wordt aangevraagd. De echografie toont een massa of een cyste op een eierstok. Eierstokkanker veroorzaakt soms gynaecologisch bloedverlies of pijn. Later voelt men een massa in de buik met vorming van ascites (vocht in de buik) waardoor de buik 'opzwelt'.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00 Dr. Renaud Guichard
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Eierstokkanker: zeldzaam maar gevaarlijk Geüpdatet op 30/12/2008 - 00h00

Eierstokkanker komt niet zo vaak voor, maar kan wel heel gevaarlijk zijn omdat er aan het begin van het proces geen uitgesproken symptomen zijn. Een regelmatig bezoek aan de gynaecoloog is dus heel belangrijk.

Hebt u een knobbeltje in de borst? Geen paniek! Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h31

Een knobbeltje in de borst is meestal goedaardig. Toch doet u er goed aan uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet om borstkanker gaat. Aan de hand van de eigenschappen van het knobbeltje in de borst , kan men meestal de oorsprong e...

Borstkanker: veelbelovende vooruitgang Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Op het congres voor oncologie in de Verenigde Staten werd een nieuwe behandeling voorgesteld die een oplossing zou kunnen bieden voor vrouwen met een borstkanker die niet reageert op de klassieke behandelingen.

PET-scan tegen scanner Geüpdatet op 26/12/2001 - 00h00

Bij de opsporing van een tumor blijkt PET-scan (acroniem voor positron-emissietomografie) veel performanter te zijn in vergelijking met alle andere tegenwoordig gebruikte methoden, waaronder de klassieke CT-scan. Het systematisch gebruik ervan zou ee...

Meer artikels