PUBLICITÉ

Eierstokkanker: de noodzaak van een tijdige diagnose

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/11/2005 - 00h00
-A +A

Als eierstokkanker tijdig opgespoord wordt, is de prognose goed. Er bestaan daarvoor verschillende mogelijkheden.

PUB

Inzake screening heeft men het meestal over borst-, colon- en prostaatkanker, maar zelden over eierstokkanker. Toch worden er in België 750 gevallen per jaar opgespoord en vallen er 550 overlijdens te betreuren. Waarom zo'n slechte overlevingsscore? Omdat deze kanker al te vaak te laat gediagnosticeerd wordt. Dat is vreselijk, want als de kanker ontdekt wordt in stadium 1, op het ogenblik dat hij nog niet uitgezaaid is, bedraagt het overlevingspercentage 75 %. Zodra er uitzaaiingen zijn, zakt het echter tot 10 %.

Bij de minste twijfel: een bekkenbodemechografie

De signalen zijn vrij discreet en weinig zeggend: een gezwollen buik (wie heeft daar af en toe eens geen last van?), verhoogde middelomtrek, bekkenbodempijn en hevige aandrang om te urineren. Praat er bij de minste twijfel over met uw arts, zodat hij zo nodig een bekkenbodemechografie kan aanvragen.

Een verband met sommige borstkankers

Er is nog een ander geval waarbij regelmatig een bekkenbodemechografie vereist is: het verband tussen sommige kankers en eierstokkanker. Concreet moet u de volgende vraag beantwoorden: zijn er in uw familie in rechtstreekse lijn (moeder, grootmoeders, tantes, zussen of dochters) drie gevallen van borst- of eierstokkanker, of twee gevallen van borstkanker, waarvan één onder de 40 jaar en/of één bilateraal (in beide borsten)? Zo ja, dan moet u samen met uw arts nagaan of het al dan niet nuttig is om een genetische test te laten uitvoeren om uw risico op borst- en eierstokkanker te bepalen (gen BRCA1 of BRCA2). Verder zult u naast uw regelmatige mammografieën ook een bekkenbodemechografie moeten laten uitvoeren. Ook een CA 125-meting is een mogelijkheid. CA 125 is namelijk de belangrijkste tumormerkstof in het bloed voor epitheliale eierstokkanker. De meeste studies beschouwen 35 U/ml als bovengrens.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/11/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Genetische screening op het risico van borstkanker Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Het is nu mogelijk vrouwen die een hoog risico lopen om borstkanker te krijgen, genetisch te screenen. Tot wie richt de screening zich en hoe wordt daarbij te werk gegaan? We stellen de vraag aan Dr. Marc Espié, oncoloog (of kankerspecialist), docent...

Eierstokkanker: zeldzaam maar gevaarlijk Geüpdatet op 30/12/2008 - 00h00

Eierstokkanker komt niet zo vaak voor, maar kan wel heel gevaarlijk zijn omdat er aan het begin van het proces geen uitgesproken symptomen zijn. Een regelmatig bezoek aan de gynaecoloog is dus heel belangrijk.

Kanker: tijdig opsporen = voorkomen! Geüpdatet op 14/10/2003 - 00h00

Heel wat kankers kunnen vermeden worden, op voorwaarde dat ze tijdig opgespoord worden. De opsporingsmethoden zijn er, dus kunnen we er maar beter gebruik van maken! Uw arts zal u in elke fase advies geven en zo nodig doorverwijzen.

Meer artikels