PUBLICITÉ

Eet volle granen en leef langer!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/08/2016 - 09h32
-A +A

Wie volle granen eet in plaats van geraffineerde granen verlengt zijn levensverwachting met 22%. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie…

PUB

Volle granen, het geheim van een lang leven

Het resultaat van het onderzoek werd gepubliceerd  in het tijdschrift Circulation en is gebaseerd op de analyse van twaalf studies die  uitgevoerd zijn in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Alles samen namen bijna 800.000 mensen aan de studies deel. De onderzoekers stelden vast dat het mortaliteitsrisico bij de consumptie van volle granen daalt. Opvallend is dat de sterftekans sterker afneemt naarmate de granenconsumptie hoger ligt. Per portie volle granen (16 gram per dag) daalt het globale mortaliteitscijfer met 7%. Concreet bedraagt de daling 9% voor sterfte als gevolg van hart- en vaataandoeningen, en 5% voor sterfte als gevolg van kanker.

Voor iedereen, op elke leeftijd

Bij drie porties vezelrijke volle granen per dag - dat komt overeen met 50 gram - zou de sterftekans respectievelijk 20 %, 25 % en 14 % langer liggen dan die van mensen die nooit volle granen eten. Het besluit van de auteurs van de studie: in de voedingsadviezen zou ook systematisch de consumptie van niet-geraffineerde granen à rato van 3 porties per dag moeten worden opgenomen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/06/2016 - 11h48 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 30/08/2016 - 09h32

Zong G. et al., Whole Grain Intake and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies, Circulation, 2016 Jun 14;133(24):2370-80,  doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.115.021101, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27297341.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ