Wie volle granen eet in plaats van geraffineerde granen verlengt zijn levensverwachting met 22%. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie…
Volle granen, het geheim van een lang leven
Het resultaat van het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Circulation en is gebaseerd op de analyse van twaalf studies die uitgevoerd zijn in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Alles samen namen bijna 800.000 mensen aan de studies deel. De onderzoekers stelden vast dat het mortaliteitsrisico bij de consumptie van volle granen daalt. Opvallend is dat de sterftekans sterker afneemt naarmate de granenconsumptie hoger ligt. Per portie volle granen (16 gram per dag) daalt het globale mortaliteitscijfer met 7%. Concreet bedraagt de daling 9% voor sterfte als gevolg van hart- en vaataandoeningen, en 5% voor sterfte als gevolg van kanker.
Voor iedereen, op elke leeftijd
Bij drie porties vezelrijke volle granen per dag - dat komt overeen met 50 gram - zou de sterftekans respectievelijk 20 %, 25 % en 14 % langer liggen dan die van mensen die nooit volle granen eten. Het besluit van de auteurs van de studie: in de voedingsadviezen zou ook systematisch de consumptie van niet-geraffineerde granen à rato van 3 porties per dag moeten worden opgenomen.
Zong G. et al., Whole Grain Intake and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies, Circulation, 2016 Jun 14;133(24):2370-80, doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.115.021101, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27297341.