PUBLICITÉ

Eet ik rundvlees of niet?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, Diététicienne Nutritionniste op 14/11/2014 - 15h58
-A +A

De Belgen eten almaar minder rundvlees, maar de consumptie ligt hier toch nog altijd hoger dan in de buurlanden.

Hoe maakt u de juiste keuze van vlees om te genieten van het beste van het rund?

PUB

Wat is rund?

Mannelijke runderen ouder dan drie jaar worden stieren genoemd. Een os is een gecastreerde stier. Het vrouwelijke dier, de koe, heeft tot doel om kalveren en melk te produceren.

Runderen die gekweekt worden voor hun vlees worden geslacht als ze maximaal vijf jaar oud zijn.

Maar rundvlees kan ook afkomstig zijn van gecastreerde mannetjes tussen 15 en 18 maanden (de zogenaamde babyrunderen of kalveren), van stierkalveren van 18 tot 20 maanden, van stieren van 2 tot 5 jaar die uitgeput zijn door hun lange dienstjaren als dekstier, van vaarzen (jonge koeien tussen 24 en 36 maanden) die nooit geworpen hebben of van melkkoeien van 6 tot 8 jaar die uitgeput zijn door de vele zwangerschappen en de duizenden liters melk die ze geproduceerd hebben (7000 tot 10 000 liter per jaar).

Afhankelijk van de herkomst zal rundvlees natuurlijk niet dezelfde kwaliteit hebben op het vlak van smaak

Hoe kunt u weten welk rundvlees u eet?

Het etiket van rundvlees dat voorverpakt verkocht wordt, moet de volgende gegevens vermelden: naam van het stuk vlees, gewicht, prijs per kilo en nettoprijs, datum van verpakking, uiterste consumptiedatum, lotnummer, plaats waar het geslacht en versneden is, merknummer en land waar het dier geboren en gekweekt is.

Daarnaast kan ook het type dier (kalf, melkkoe, enz.) vermeld worden, maar dat is niet verplicht. In de praktijk komt het erop neer dat de consumenten zonder het te weten meestal vlees van melkkoeien eten, omdat ongeveer 80 % van de rundvleesconsumptie van melkkoeien afkomstig is.  

Gepubliceerd door Paule Neyrat, Diététicienne Nutritionniste op 14/11/2014 - 15h58

Norat T, Bingham S, Ferrari P et al. Meat, fish, and colorectal cancer risk: the European Prospective Investigation into cancer and nutrition.J Natl Cancer Inst 2005 June 15; 97(12):906-16Flood A, Velie EM, Sinha R et al. Meat, fat, and their subtypes as risk factors for colorectal cancer in a prospective cohort of womenAm J Epidemiol 2003 July 1;158(1):59-68Li D, Siriamornpun S, et al. Lean meat and heart health. Asia Pac J Clin Nutr 2005;14(2):113-9.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welk vlees kiezen en hoeveel is goed voor onze gezondheid? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Vlees heeft een nogal slechte reputatie. Het zou verantwoordelijk zijn voor darmkanker, cardiovasculaire ziektes en diabetes, maar het zou ook onze planeet vervuilen en tot dierenmishandeling leiden. En toch heeft niet iedereen zin om vegetariër te w...

Vis: feiten en fictie. Geüpdatet op 08/08/2011 - 15h42

Waarom moeten we vis eten ? Welke voedingswaarde heeft vis precies? Welke soorten vis moeten we bij voorkeur eten en bevat dit dierlijk product ook specifieke risico’s? Informeer u en help de fabeltjes de wereld uit.

Meer artikels