PUBLICITÉ

De eerste tandjes: elk op zijn eigen tempo

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/03/2004 - 00h00
-A +A

Rode wangen, gezwollen tandvlees: het kindje kwijlt veel en stopt vaak zijn vingertjes in de mond... het eerste tandje is vast op komst. Hoe kan u hem helpen?

PUB

Voortekenen die er niet om liegen

Uw baby kwijlt (meer dan gewoonlijk), moet ergens in kunnen bijten, heeft misschien minder honger, heeft vaak gezwollen wangetjes en ook zijn billen en tandvlees zijn gezwollen. Aankomende tandjes kunnen ook lichte koorts (minder dan 38° C) en een iets plattere stoelgang veroorzaken. Hoge koorts (3930 C), diarree, bronchitis, oorontsteking of overgeven zijn echter zelden rechtstreekse symptomen. Pas dus op dat u steeds oog blijft hebben voor dergelijke symptomen die het gevolg kunnen zijn van infecties, want een baby'tje dat tandjes krijgt, is ook daar gevoeliger voor. Raadpleeg uw arts en laat uw kind behandelen.

Op welke leeftijd?

Elk kind is uniek, vooral wat de ontwikkeling van de tanden betreft. Sommige kinderen worden geboren met tanden (uiterst zeldzaam), andere wachten tot na hun eerste verjaardag. Tussen deze twee uitersten verschijnt de eerste tand doorgaans rond de zesde maand. U hoeft zich in elk geval geen zorgen te maken; het moment waarop het eerste tandje en alle volgende te voorschijn komen, zegt helemaal niets over de ontwikkeling van het kind.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/03/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De eerste tandjes Gepubliceerd op 08/04/2015 - 11h11

Op dat vlak zijn er geen absolute regels: elk kind is uniek. De enen krijgen hun eerste tandjes vroeg, de anderen laat. De klachten die de komst van een tand aankondigen, zijn wél altijd dezelfde en kunnen bovendien verlicht worden. Ook nuttig om te...

Flesjestijd duurt te lang Geüpdatet op 07/02/2006 - 00h00

Orthodontisen zijn verontrust. Kinderen zijn snel in staat om voedsel te malen en te kauwen. Het is een essentiële functie. Daarom mag de zuig- en flesjestijd niet te lang duren. Duurt die periode wel te lang, dan kan dat nefast zijn voor het gebit v...

Meer artikels