PUBLICITÉ

De eerste symptomen van maagkanker

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 30/10/2012 - 15h30
-A +A

Er wordt in ons land een daling vastgesteld van het aantal gevallen van maagkanker. Dat is het gevolg van betere voedingsgewoonten en van verbeterde screeningstechnieken.

Blijf niettemin waakzaam, aangezien de eerste symptomen van maagkanker onopvallend en weinig specifiek zijn. Bij de minste twijfel doet u er goed aan uw arts te raadplegen.

PUB

Welke zijn de symptomen van maagkanker?


In een vroegtijdig stadium, kan maagkanker indigesties veroorzaken, of hinder in de buikstreek, een opgeblazen gevoel na het eten, lichte misselijkheid, verminderde eetlust en een branderig gevoel in de maag. Globaal gezien, lijken deze symptomen op die van andere pathologieën van het spijsverteringsstelsel.

Hoewel ze niet specifiek zijn voor maagkanker, moeten ze u toch aanzetten om een arts te raadplegen. De diagnose maagkanker wordt meestal laat gesteld, in vele gevallen pas één jaar na het verschijnen van de eerste klinische aanwijzingen


In een gevorderd stadium daarentegen, zijn de symptomen duidelijker en meer uitgesproken: maagpijn, vermagering ter hoogte van de buik of integendeel een duidelijk opgezwollen buik, tekenen van bloedarmoede (vermoeidheid, bleekheid…), enz.

En in een nog meer gevorderd stadium: zwarte stoelgang ten gevolge van een maagbloeding, braken, onverklaard gewichtsverlies, geelzucht, ascites (buikwaterzucht) en moeilijkheden om te slikken (dysfagie).

Nogmaals, het is bijzonder belangrijk een arts te raadplegen bij de minste twijfel. Zoals voor elke kanker en elke andere ziekte, hoe vroeger de behandeling opgestart wordt, des te beter voor de patiënt. Deze regel is zeker van toepassing op maagkanker, aangezien deze ziekte aanvankelijk niet gepaard gaat met duidelijke symptomen.

 

Welke zijn de diagnosetests?

  • Een volledig klinisch onderzoek: via palpatie kan de arts onder meer een massa ontdekken ter hoogte van de maag, opgezwollen klieren onder het linker sleutelbeen of zwellingen in de leverstreek.
  • Een bloedonderzoek om een eventuele anemie op te sporen, die gepaard zou kunnen gaan met maagkanker.
  • Maar vooral een endoscopie van het bovenste deel van het spijsverteringsstelsel (gastrische fibroscopie): bij dit onderzoek kan een biopsie uitgevoerd worden om bevestiging te krijgen dat het effectief om kanker gaat.
  • Een scan kan ten slotte duidelijkheid brengen over de omvang van de kanker en over de eventuele metastasen (uitzaaiingen).

Soms doet men een beroep op een coelioscopie of zelfs op een leveronderzoek (MRI).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 30/10/2012 - 15h30

Association pour la recherche sur le cancer (Franse vereniging voor kankeronderzoek), www.arc-asso.fr

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Loopt u risico op maagkanker? Gepubliceerd op 17/09/2013 - 10h41

Hoewel het aantal sterfgevallen ten gevolge van maagkanker geleidelijk daalt, gaat het hier om een gevaarlijke ziekte, waarbij erfelijkheid kan meespelen. Toch wordt vooral een verband vastgesteld tussen maagkanker en een aantal omgevingsfactoren, zo...

Maagzweren bezweren Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

De behandeling van gastro-duodenaal ulcus veranderde radicaal met de komst van krachtige anti-ulcus geneesmiddelen en de behandeling van de bacteriële component. De beleving van de ziekte is veranderd, maar de complicaties van een duodenale zweer bli...

Maagzweren bezweren Geüpdatet op 31/01/2012 - 11h46

De behandeling van gastro-duodenaal veranderde radicaal met de komst van krachtige anti-ulcus geneesmiddelen en de behandeling van de bacteriële component. De beleving van de ziekte is veranderd, maar de complicaties van een duodenale zweer blijven e...

Meer artikels