PUBLICITÉ

Eerste slachtoffer van doping : het hart

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 11/02/2003 - 00h00
-A +A

Doping kan hoge bloeddruk veroorzaken, en hoge bloeddruk is een risicofactor van hart- en vaatziekten, wat bij inspanning kan leiden tot een infarct. De artsen willen opnieuw waarschuwen voor de gevaren van doping.

PUB

De artsen van de sportfederaties maken zich zorgen over het dopinggebruik bij amateursporters, vooral bij adolescenten en kinderen. Kinderen beginnen reeds vanaf de leeftijd van 8-10 jaar met doping. Welnu, de anabolica en corticoïden, die door sporters veel worden gebruikt, doen de bloeddruk stijgen. Ze veroorzaken water- en zoutretentie in het lichaam en een te sterke contractie van de wand van de slagaders.Maar ze hebben nog andere schadelijke effecten :

  • anabolica verstoren de serumlipiden, vooral LDL-cholesterol (de “slechte” cholesterol);
  • amfetaminen, die worden genomen om de agressiviteit van de sporter te verhogen, veroorzaken hartritmestoornissen, die aanleiding kunnen geven tot plotse dood;
  • EPO stimuleert de vorming van rode bloedcellen en verbetert zo het prestatievermogen, maar verhoogt tevens de kans op acute trombose in de bloedvaten, het hart en de longen.
Al die verwikkelingen verhogen de kans op aantasting van de kransslagaders (of coronaire arteriën), hetgeen bij inspanning kan leiden tot een infarct.Als een jonge sporter die voordien gezond was, plots een hoge bloeddruk krijgt, moet worden gedacht aan doping. Doping is verboden. De enige mogelijke preventie is de sporters informeren over de korte- en langetermijneffecten van doping.
Misschien zouden de media evenwel aandacht moeten besteden aan de preventie van doping dan aan dopingschandalen.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 11/02/2003 - 00h00 XIIIe Journées Européennes de la Société Française de Cardiologie, mededeling van Dr. Jean Gauthier (Arles), januari 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wie is bang van doping? Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Waarom moet doping bestreden worden en in naam van welk principe mag men sporters beletten om geneesmiddelen te gebruiken om beter te presteren?

Weg met doping Geüpdatet op 02/07/2002 - 00h00

Doping is een ramp, zowel bij beroeps- als bij amateursporters. De Franse Gemeenschap heeft het decreet van vorig jaar aangevuld en neemt maatregelen om het decreet toe te passen.

Wat is hematocriet? Gepubliceerd op 28/04/2015 - 14h48

Het hematocriet gehalte wordt door sporters vaak beschouwd als een indicator van hun conditie. Hoe hoger het gehalte, des te beter! De realiteit zit echter veel complexer in mekaar.

Over het gebruik van cannabis door sporters Gepubliceerd op 03/03/2015 - 15h57

Cannabis onderscheidt zich als de belangrijkste oorzaak van doping bij de huidige generatie sporters . Wat is het verband tussen cannabis en sport ? Een woordje uitleg over dit verschijnsel.

Meer artikels