Ik kan er niet aan weerstaan! Het is te lekker, ik heb er zo’n zin in… Zo drukken we de drang uit die ons naar lekkere dingen doet grijpen en waardoor we verdikken als we er te veel van eten. Hoe kunnen we dit beheersen zonder al te veel frustraties?

Drang om beloond te worden
Het ruikt zo lekker bij de bakker. Er komt net een lading appeltaart uit de oven. Kom, we kopen er een voor vanmiddag, dat zullen ze thuis fijn vinden. En we kunnen de drang niet weerstaan om nog een appelflap te kopen voor onderweg. Dat hebben we verdiend.
Tijdens de wekelijkse inkopen in de supermarkt duwen we ons verrot aan het propvolle wagentje. We kopen drie pakken koekjes voor thuis, en terwijl we aanschuiven aan de kassa geven we toe aan de drang om ervan te proeven. Voor we het weten, hebben we een half pakje op. Onbewust belonen we ons telkens weer voor de inspanning en de stress van het boodschappen doen.
De neuronen van het beloningsmechanisme
De dag is een aaneenschakeling van kansen om onszelf te belonen. En elke keer dat we dat doen, komt er in onze hersenen een ingewikkeld proces op gang.
In onze hersenen zit namelijk een beloningssysteem waar de zogeheten neuromediatoren geactiveerd worden. Dat zijn stofjes die ons een goed gevoel en genot verschaffen. Datzelfde beloningssysteem is ook actief bij het gebruik van drugs, alcohol en bij roken.
Bradley M. Appelhans, Matthew C. Whited, Kristin L. Schneider, Sherry L. Pagoto. Time to Abandon the Notion of Personal Choice in Dietary Counseling for Obesity? Journal of the American Dietetic Association, 2011; 111 (8): 1130 DOI: 10.1016/j.jada.2011.05.014