PUBLICITÉ

Eerst denken, dan eten…

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 08/09/2011 - 15h19
-A +A

Ik kan er niet aan weerstaan! Het is te lekker, ik heb er zo’n zin in… Zo drukken we de drang uit die ons naar lekkere dingen doet grijpen en waardoor we verdikken als we er te veel van eten. Hoe kunnen we dit beheersen zonder al te veel frustraties?

PUB

Drang om beloond te worden

Het ruikt zo lekker bij de bakker. Er komt net een lading appeltaart uit de oven. Kom, we kopen er een voor vanmiddag, dat zullen ze thuis fijn vinden. En we kunnen de drang niet weerstaan om nog een appelflap te kopen voor onderweg. Dat hebben we verdiend.

Tijdens de wekelijkse inkopen in de supermarkt duwen we ons verrot aan het propvolle wagentje. We kopen drie pakken koekjes voor thuis, en terwijl we aanschuiven aan de kassa geven we toe aan de drang om ervan te proeven. Voor we het weten, hebben we een half pakje op. Onbewust belonen we ons telkens weer voor de inspanning en de stress van het boodschappen doen.

 

De neuronen van het beloningsmechanisme

De dag is een aaneenschakeling van kansen om onszelf te belonen. En elke keer dat we dat doen, komt er in onze hersenen een ingewikkeld proces op gang.

In onze hersenen zit namelijk een beloningssysteem waar de zogeheten neuromediatoren geactiveerd worden. Dat zijn stofjes die ons een goed gevoel en genot verschaffen. Datzelfde beloningssysteem is ook actief bij het gebruik van drugs, alcohol en bij roken.

 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 08/09/2011 - 15h19

Bradley M. Appelhans, Matthew C. Whited, Kristin L. Schneider, Sherry L. Pagoto. Time to Abandon the Notion of Personal Choice in Dietary Counseling for Obesity? Journal of the American Dietetic Association, 2011; 111 (8): 1130 DOI: 10.1016/j.jada.2011.05.014

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verzoen u met uw hang naar lekkers! Geüpdatet op 18/03/2008 - 00h00

Lekker eten is een paradoxaal fenomeen. Het wordt enerzijds sterk geprezen omdat het een bron van genot is. En anderzijds wordt het verguisd, omdat we ervan bijkomen. Hoog tijd dus om het de plaats te geven die het toekomt: het is een kleine onvolmaa...

Angst om onze voeding: eten en niet verdikken Geüpdatet op 11/04/2011 - 15h31

Paniek aan boord! Televisiedocumentaires, boeken en tijdschriftartikels hebben het over de vele en zich almaar opstapelende gevaren van onze voeding. En dat komt boven op een monsterlijke tsunami, een kerncentrale die het begeeft en een geflipte dict...

Van obesitas tot globesitas Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Obesitas (ziekelijke zwaarlijvigheid) is uitgegroeid tot een mondiaal volksgezondheidsprobleem. De WGO heeft trouwens niet geaarzeld om een neologisme te bedenken om deze plaag te benoemen: globesitas. Sommige landen bestrijden dit probleem met de no...

Voeding: geloof de celebrity’s niet… Geüpdatet op 02/08/2016 - 13h48

De laatste tijd zijn er heel wat celebrity’s die publiciteit maken voor voedingswaren. Maar kunnen we ze wel vertrouwen om gezonde keuzes te maken? Een in Amerika uitgevoerde studie vindt van niet. En ook hier is het niet beter!

Meer artikels