PUBLICITÉ

Eenpersoonskamer in het ziekenhuis: opgelet voor de verborgen kosten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/10/2017 - 08h43
-A +A

Een beetje meer betalen om tijdens een ziekenhuisverblijf de privacy van een individuele kamer te hebben, is misschien verleidelijk.

Maar wees voorzichtig, want de kosten houden daar niet op. Als u een eenpersoonskamer kiest, mag het ziekenhuis u ook ereloonsupplementen aanrekenen.

PUB

Eenpersoonskamer in het ziekenhuis: hoeveel kost het?

Als een ziekenhuisopname voorzien kan worden, moet u uw kamer vooraf boeken. Dat kan een dubbele, een gemeenschappelijke (met meer dan twee mensen) of een individuele kamer zijn. In het laatste geval ligt u dus zeker alleen, wat een niet te onderschatten voordeel is. u hebt uw privacy en niemand stoort u.

Maar een individuele kamer kiezen heeft zijn prijs.
Die prijs verschilt sterk van het ene ziekenhuis tot het andere en kan gaan van 60 euro per dag tot ongeveer 200 euro. In sommige privéziekenhuizen is het zelfs nog meer.

Kosten die aangerekend worden als u een eenpersoonskamer hebt

Maar daarbij blijft het dus niet.

Als u een individuele kamer kiest, kunnen de artsen ereloonsupplementen toepassen.

De meerprijs voor een consultatie kan 300% of zelfs 400% bedragen. Voor een dubbele of een gemeenschappelijke kamer zijn die supplementen vandaag verboden.

Maar let op, sommige artsen verlenen geen hulp aan patiënten die in een dubbele kamer liggen.

Kosten die niet worden terugbetaald

Voor die supplementen komt het RIZIV niet tussenbeide. De terugbetalingen zijn namelijk berekend op de prijs van een dubbele of een gemeenschappelijke kamer.

Daarom bestaan er hospitalisatieverzekeringen. Die betalen de meerprijs van een individuele kamer en - een deel of alles van - de ereloonsupplementen.

Niet alle formules bieden evenwel dezelfde garanties aan. Informeer dus bij uw ziekenfonds om precies te weten wat uw contract allemaal dekt.

In sommige gevallen hoeft u geen supplement te betalen als u in een eenpersoonskamer ligt:

  • Als u naar een eenpersoonskamer bent gebracht door de situatie op de afdeling (als er bijvoorbeeld geen dubbele kamer meer is).
     
  • Als de kamer gekozen is in het kader van een dringende medische tussenkomst en men er u niet bij heeft geraadpleegd.
     
  • Wanneer uw gezondheidstoestand of de technische voorwaarden van onderzoek het verblijf in een eenpersoonskamer vereisen.

Bekijk dus altijd de kwestie van de kamer als er over een ziekenhuisopname wordt beslist. Informeer u en praat er eventueel over met uw arts. Het gaat soms over grote sommen geld.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/12/2013 - 12h24 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/10/2017 - 08h43

INAMI – Georges Hac, Mutualités Neutres

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Men moet zijn bed maken zoals men slapen wil? Geüpdatet op 10/01/2006 - 00h00

We liggen een derde van ons leven te slapen! Als we 60 jaar zijn, hebben we 20 jaar lang niets anders gedaan dan slapen. Om deze activiteit, die onontbeerlijk is voor een goede gezondheid, niet in een nachtmerrie te doen veranderen, moeten we voldoen...

Hoeveel kost een behandeling voor kanker? Geüpdatet op 11/10/2011 - 17h52

Dankzij de sociale zekerheid betalen we maar een fractie van wat onze gezondheidszorgen kosten, maar voor een deel van de bevolking blijft die kostprijs een probleem. Dat is zeker het geval bij kanker , want de behandeling van deze ernstige ziekte du...

Maximum te factureren bedrag voor iedereen (deel 1) Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

De minister heeft het gezegd: 'Uw medische kosten kunnen oplopen, maar uw factuur zal dezelfde blijven.' Zullen de medische kosten dan verminderen? Neen, uiteraard niet! Maar u zal niet meer dan een bepaald bedrag per jaar moeten betalen, afhankelijk...

Meer artikels