PUBLICITÉ

Een zomer zonder blaasontsteking

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/06/2011 - 16h17
-A +A

Heel veel vrouwen hebben last van blaasontstekingen, vooral de zomer is een slechte tijd voor deze pijnlijke ontstekingen van de urinewegen. Probeer ze te mijden door de 12 onderstaande tips te volgen!

PUB

12 tips om blaasontstekingen te voorkomen

1) Drink elke dag anderhalve liter water! Mijd alcohol.

2) Draag geen spannende lange broeken en ondergoed, dat werkt ontstekingen van de urinewegen in de hand. Draag zo veel mogelijk katoenen ondergoed en geen synthetisch.

3) Blijf na het zwemmen niet in een nat badpak zitten. Trek een droog slipje aan.

4) Als u moet plassen, doe het dan meteen en wacht niet. Hoe vaker u uw blaas ledigt, hoe minder lang de urine blijft staan en hoe kleiner het risico op een infectie van de urinewegen.

5) Ga na het vrijen systematisch plassen. Maak er een gewoonte van, want dit is cruciaal!

6) Hygiëne is absoluut nodig, maar een te ver doorgedreven intieme hygiëne is uit den boze, want dat kan de vaginale flora aantasten en kwetsbaarder maken. Gebruik daarom water en zeep alleen op de uitwendige geslachtsdelen en mijd zure of basische zepen. Kies een zeep met een neutrale pH-waarde. Volg deze hygiëneregels ook na een dagje op het strand.

7) Probeer constipatie te mijden. Zorg ervoor dat uw voeding vezelrijk is. Eet dus veel fruit en groenten! Doe ook regelmatig aan sport of beweeg veel. Dat zorgt voor een goede transit.

8) Drink cramberrysap (veenbessen). Deze kleine rode besjes hebben ontstekingwerende eigenschappen die als doeltreffend gelden ter preventie van blaasontstekingen.

Wat als u toch een infectie oploopt:

9) Drink bij het minste branderige gevoel veel en regelmatig water. wacht niet tot u zeker weet of het om een infectie van de urinewegen gaat.

10) Als u vaak last hebt van blaasontstekingen, vraag uw huisarts dan om een aantal dosissen antibiotica voor te schrijven voor het geval dat….
Eenvoudige infecties van de urinewegen zijn te behandelen met een eenmalige dosis antibiotica. Toch is het belangrijk om uit te zoeken welke bacteriën de infectie precies hebben veroorzaakt. Daarvoor voert men traditioneel een BOU (bacteriologisch onderzoek van de urine) uit, gevolgd door een antibiogram. Zo kan men bepalen welk type antibiotica moet worden voorgeschreven.

11) De oorzaak van het branderige gevoel bij het plassen kan door een test worden achterhaald: het urinestrookje verandert van kleur bij contact met de urine als er sprake is van een infectie veroorzaakt door kiemen. Er bestaan trouwens ook auto-tests. (Uritest). Ze zijn verkrijgbaar bij de apotheker.

12) Als het branderige gevoel meer dan 24 uur aanhoudt en u koorts hebt, moet u meteen naar de dokter. Ga er ook heen als het branderige gevoel ondanks het voorschrift niet snel verdwijnt.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 19/08/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/06/2011 - 16h17
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cystitis (blaasontsteking): drink en ledig uw blaas! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Cystitis of blaasontsteking komt zeer vaak voor, vooral bij de vrouw. Ze wordt gekenmerkt door een branderig gevoel bij de urinelozing en door een bijna constante plasdrang. De aandoening geneest gemakkelijk en snel op voorwaarde dat de behandeling g...

Urineweginfecties: opgelet bij koorts! Geüpdatet op 22/05/2015 - 16h21

Een urineweginfectie (blaasontsteking: branderig gevoel bij het plassen, frequente plasdrang) gaat normaal niet gepaard met koorts. Als uw temperatuur toch stijgt, moet u snel naar de huisarts. Een woordje uitleg.

Meer artikels