PUBLICITÉ

Een vrijgevig geschenk: bloed geven!

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 13/12/2013 - 12h25
-A +A

Wat dacht u om dit jaar bloed te geven ter gelegenheid van de feestdagen?

Een heel vrijgevig geschenk, als u weet dat bloedgeven mensenlevens kan redden.

Wordt er vandaag genoeg bloed verzameld?

En wat zijn de voorwaarden waaraan iemand moet voldoen om bloeddonor te worden, misschien voor zijn of haar eerste keer?

PUB

Bloed geven: waar dient het bloed voor?

Een moeilijke bevalling, een verkeersongeval, de nawerkingen van chemotherapie, enz… Bloedtransfusies redden elke dag mensenlevens.
Ook al zijn de geneesmiddelen en therapieën vandaag almaar efficiënter, er is nog geen enkel substituut gevonden voor het menselijke bloed. Die vitale vloeistof heeft een heel complexe samenstelling.

Verenigingen die bloed verzamelen zoals het Rode Kruis geven toe dat de behoefte aan bloed vandaag wat kleiner is, maar tegelijk stellen ze vast dat er ook minder bloed gegeven wordt.
Het is dus belangrijk om regelmatig nieuwe kandidaten te zoeken om tegemoet te kunnen komen aan de vraag naar bloed. Dat is vooral nodig in periodes waarin het aantal bloedgiften lager ligt, zoals tijdens de eindejaarsfeesten of in de grote vakantie.

We kunnen niet alleen bloed doneren

Er zijn verschillende types van bloeddonatie. Naast bloed kunnen we ook bloedplaatjes en plasma doneren.
Deze donaties zijn voor verschillende patiënten bestemd. Het kan gaan om verkeersslachtoffers, om mensen die een operatie ondergaan, leukemiepatiënten, hemofiliepatiënten, zwaar verbrande patiënten, enz.

  • De donatie van bloed is de meest voorkomende donatie.
    Hierbij worden tegelijk alle bestanddelen van het bloed verzameld: de rode bloedlichaampjes, het plasma en de bloedplaatjes.  Nadien worden ze dan gescheiden.
  • Met een donatie via "aferese" wordt één bloedbestanddeel direct uit het bloed van de donor verwijderd met een toestel dat de cellen scheidt. De andere bestanddelen worden tijdens de procedure geleidelijk aan de donor teruggegeven.
    Bloeddonatie via aferese heeft als voordeel dat een en hetzelfde bestanddeel in grotere hoeveelheden kan verzameld worden.
    Het wordt doorgaans alleen voorgesteld aan ervaren donoren.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 13/12/2013 - 12h25

Met dank aan het Belgische Rode Kruis

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Donatie van navelstrengbloed: waarvoor dient het? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Moet u binnenkort bevallen? Misschien heeft uw gynaecoloog u al voorgesteld om het navelstrengbloed van uw kindje na de geboorte weg te schenken. Waarvoor dient dit bloed? Is het wegnemen ervan gevaarlijk of pijnlijk? Kunt u weigeren? Enkele antwoord...

Ik heb beenmerg gegeven, waarom u niet? Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h36

Ik heb me ingeschreven in het register in een ietwat aparte context en ik ben opgeroepen om beenmerg te doneren . De kans dat zoiets gebeurt, is normaal vrij klein zijn. Vandaag wil ik hierover getuigen om komaf te maken met de foute voorstellingen d...

Orgaandonatie: maak uw standpunt duidelijk! Geüpdatet op 16/06/2008 - 00h00

Of u nu donor wilt worden of niet, in elk geval is het noodzakelijk om uw naasten op de hoogte te brengen van uw keuze. In te veel gevallen worden organen niet weggenomen door een tekort aan informatie over de wil van de overledene. En dat terwijl el...

Meer artikels