PUBLICITÉ

Een verplichting kan ook iets prettigs worden!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 19/08/2008 - 00h00
-A +A

Ik moet dit en ik moet dat... Dat soort zinnen horen we continu in de gesprekken die we met onszelf voeren. Het is een manier om de druk wat op te drijven, soms met succes, maar het kan soms ook heel vermoeiend zijn. Het zijn die plichten die ervoor zorgen dat ons leven soms gaat wegen en te moeilijk wordt. Wat als we er nu eens anders naar zouden gaan kijken en er iets prettigs van zouden maken?

PUB

Vervang de plicht door een motivatie

Als Marianne zegt: "Ik moet de strijk doen", wat gebeurt er dan? Niemand, behalve zijzelf, verplicht haar om te strijken. En als die taak op haar gaat wegen, zou ze de druk heel gemakkelijk kunnen wegnemen: ze kan de strijk uitstellen tot morgen, ze kan op een andere uitgavenpost besparen en de strijk uitbesteden, een uurtje per week bijvoorbeeld, of ze kan kleren kopen die niet hoeven gestreken te worden.
Het is dus heel goed mogelijk om de zin "Ik moet…" te vervangen door "Ik zou graag…"
Hoe zou de zin er dan kunnen uitzien? "Ik zou me graag heel goed voelen in de mooie jurk die ik net gestreken heb," of nog: "Ik zou graag de hele avond vrij hebben, dus ga ik nu strijken"…

Het belang van dit manoeuvre is dat u veel meer gemotiveerd zult zijn. U zult u eindelijk iets kunnen opleggen. En als u dat kunt doen, dan kunt u beslissen om uw werk voort te doen, of tot het besluit komen dat het geen enkel nut heeft. Als u denkt: "Ik zou graag op tijd op mijn werk zijn om een praatje te slaan met mijn collega's voor ik aan het werk ga", zult u zich veel beter, veel opgewekter voelen dan wanneer u denkt: "Ik moet vertrekken, anders kom ik te laat"…

De stem van de ouder

Door die kleine mentale oefening krijgt u veel meer energie om de taken uit te voeren waarvoor u bewust kiest. En de taken die u zich zonder goede reden oplegt, kunt u laten varen. Waarom leggen mensen zich dingen op die ze eigenlijk niet graag doen? Dat komt omdat we in ons de stem horen van een soort ouder, een rechter, een baas, het gevolg van alle verplichtingen die ons in de loop van ons leven zijn opgelegd. We hebben deze verplichtingen later automatisch overgenomen vaak zonder ons af te vragen of we dat wel wilden. En we beseffen het niet eens meer. U hebt dus zeker van die innerlijke bevelen die geen enkel belang of nut meer hebben. Ideaal zou zijn als u daar afstand van zou kunnen nemen en ze in vraag stellen.
Isabel heeft door haar ouders geleerd dat "je iets altijd moet afmaken voor je aan iets anders begint…" En ze deed dat, tot ze ging beseffen dat ze efficiënter werkte als ze meerdere dingen tegelijk deed!

Herover dus uw vrijheid en stel uw taken en plichten opnieuw in vraag. Maak er iets prettigs van. U zult merken dat u zich veel vrijer en ook gelukkiger zult voelen. En leer daarna ook uw kinderen dat ze moeten handelen door aan de prettige kant van de dingen te denken: het plezier als je slaagt voor een examen, het plezier om iets te leren, het plezier om iets te ontdekken, het plezier om een taak naar behoren af te werken. Overrompel ze niet met taken die hen niet interesseren, want op de duur zullen ze er allergisch voor worden.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 19/08/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe houdt u uw goede voornemens vol? Gepubliceerd op 26/12/2011 - 03h39

Voornemens worden altijd met de beste bedoelingen gemaakt. Maar soms vergeten we ze al snel! Misschien bent u van plan om met het nieuwe jaar een nieuwe start te nemen. Deze tips kunnen u helpen om u aan uw mooie beloften te houden.

Hoe beheerst u uw stress? Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Een beetje stress is normaal en onvermijdelijk. Maar wie echt overstrest is, heeft er vaak onvoldoende verweer tegen. Als u de drie manieren kent om uw stressniveau te verlagen, zal u dat helpen om erover na te denken en uw stress onder controle te k...

Meer artikels