PUBLICITÉ

Een verjongingskuur voor de bovenlip

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/10/2016 - 15h05
-A +A

Onze lippen veranderen met de jaren. De bovenlip krijgt rimpels, wordt smaller en verliest aan kleur en reliëf naarmate we ouder worden. Bestaan er remedies voor en wanneer moeten we die doorvoeren? Tekst en uitleg door dr. Catherine de Goursac*, esthetisch arts

PUB

Hoe verouderen onze lippen?

Dr Catherine de Goursac: De eerste tekenen van veroudering is het zakken van de bovenlip. De lip toont daardoor smaller en aan beide kanten van de lip verschijnen in het verlengde ook twee dunne rimpels.
Later begint ook het reliëf tussen het lippenrood (rode gedeelte van de lip) en het witte gedeelte net erboven te vervagen. Dat reliëf - de liprand - kan hertekend worden. Als ook de kleur tussen het lippenrood en het wit erboven onregelmatiger wordt (wat vaak het geval is bij vijftigplussers), kan naast het hertekenen (lichte accentuering van de liprand) ook nog permanente make-up worden aangebracht. De lipcontouren worden geaccentueerd, zodat de kleur van de hele lip oplicht.
Ook het lippenrood heeft met de tijd de neiging om dunner te worden en wat naar binnen te plooien.

Eenmaal de 30/40 voorbij verschijnen er kleine verticale rimpeltjes. De eerste jaren zijn ze alleen zichtbaar bij het uitspreken van letters zoals de O. In rusttoestand zijn ze dus niet te zien. Er bestaan verschillende types van veroudering bij rimpels. Sommige mensen hebben heel veel en haarfijne rimpeltjes, andere hebben weinig, maar heel uitgesproken rimpels.

In de loop der jaren wordt vaak ook de afstand tussen de neus en de basis van de neus langer. Dat effect is het gevolg van een licht achteruitwijken van het bovenste wangbot (het bot en de spier hebben allebei de neiging om te krimpen). Chirurgen kunnen wat huid aan de basis van de neus wegsnijden (het litteken bevindt zich dan in de neusgaten en is zo goed als onzichtbaar) om de hoogte van de witte lijn op de grens van de bovenlip te verminderen.

Door de veroudering wordt het neusgootje en dus ook de cupidoboog geleidelijk aan platter. Dat is het hartvormig gedeelte van de bovenlip net onder de neus dat aan beide kanten lichtwelvend uitloopt. Het geeft de bovenlip bij jonge mensen structuur en een zekere energie. Bij oudere mensen is de cupidoboog daarentegen verdwenen waardoor de lippen volledig plat zijn

Welke oplossingen bestaan er om de bovenlip te verjongen?

Dr Catherine de Goursac: Het is belangrijk dat het hertekenen van de lipcontouren en de mondhoeken vroeg genoeg gebeurt om het invallen van de wangen op latere leeftijd tegen te gaan. Dat laatste geeft de mond namelijk iets triests. Door diepte-injecties van hyaluronzuur wordt het steunweefsel - dat is het onderliggende architectuur - versterkt.
Rond 40-50 jaar kan er een dun laagje hyaluronzuur worden ingespoten om het beschermende weefsel onder de lip te versterken en te voorkomen dat de rimpels in het witte gedeelte net boven de bovenlip te uitgesproken worden.
Vanaf 55 jaar of eventueel jonger begint men elk rimpeltje apart met hyaluronzuur te bewerken.
Tussen 50 en 60 jaar kan dan worden overgegaan tot een kleine hertekening van de lip. Sinds de uitspattingen van de laatste jaren is men extreem voorzichtig geworden. Meestal wordt alleen het witte gedeelte van de bovenlip behandeld. Dat wil zeggen dat eerder de rimpels worden aangepakt dan wel het volume. De resultaten zijn heel bevredigend.
Nog later kunnen met hyaluronzuur de cupidoboog en de welving van de bovenlip worden hersteld.
Vanaf 60 jaar kan men een volumevergroting van de bovenlippen overwegen, want die zijn met de jaren heel smal geworden. De meeste experts geven de lip het volume terug die het had rond het 40e .levensjaar, zeker niet vroeger.
Permanente make-up kan het verbleken van de lippen door de leeftijd verhelpen. In dat geval wordt de hele lip bedekt en een licht reliëf aangebracht. Alle kleurtinten zijn mogelijk, maar meestal gaat men uit van de natuurlijke kleur van de patiënt en versterkt die lichtjes.

Ook radiofrequentie, peeling of laser worden vaak gebruikt voor de bovenlip. Deze technieken verbeteren de kwaliteit van de huid, waardoor die soepeler en veerkrachtiger wordt.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/05/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/10/2016 - 15h05

* Dr. Catherine de Goursac is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in de esthetische geneeskunde. Ze is lid van de Franse vereniging voor esthetische geneeskunde, lid van de raad van bestuur van de Franse artsenvereniging (AFME) en secretaris van de Franse vereniging rond anti-aging

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ