PUBLICITÉ

Een vegetarisch dieet beschermt tegen diverticulitis en diverticulose

Geüpdatet door Marion Garteiser op 16/02/2015 - 11h19
-A +A

Een vegetarisch dieet, dat vaak rijker is aan vezels dan een vleesrijke voeding, beschermt tegen de divertikelziekte, een typische ziekte in een maatschappij waar heel wat mensen er slechte voedingsgewoonten op nahouden.

Bij de divertikelziekte is sprake van een ontsteking van de divertikels die in de darmen gevormd worden.

PUB

Diverticulitis en diverticulose komen in onze darmen vaak voor

Divertikels zijn kleine uitstulpingen die zich vormen in de darmwand, op de plaats waar deze zwakker is ten gevolge van de aanwezigheid van bloedvaten. Divertikels ontstaan door een gebrek aan tonus van de darmwand. Meestal zorgt diverticulose, de aanwezigheid van divertikels, niet voor problemen.

Diverticulose komt vaak voor en de kans op divertikels stijgt naarmate we ouder worden: in ons land zou 30 tot 40% van de mensen ouder dan 70 jaar divertikels hebben. Bij 25% van die mensen ontwikkelt zich echter een complicatie: diverticulitis. In dit geval is sprake van een ontsteking van een of meer divertikels.

De aanwezigheid van diverticulose én diverticulitis wordt de divertikelziekte genoemd.

Symptomen en oorzaken van diverticulitis

Bij diverticulitis ontstaat hevige pijn, meestal aan de linkerkant van de buik.  In dit geval kunnen zich heel wat complicaties voordoen die soms ernstig kunnen zijn. Er kunnen bloedingen optreden, maar ook infecties of verstoppingen van de darm die dodelijk kunnen zijn.

Over de oorzaken van divertikels is weinig bekend, maar wetenschappers schrijven ze meestal toe aan een vezeltekort, onder meer omdat de divertikelziekte vaak voorkomt in industrielanden, terwijl ze zogoed als onbestaande is in landen waar de voeding hoofdzakelijk uit vezels bestaat.

Initialement publié par Marion Garteiser le 25/07/2011 - 14h25 et mis à jour par Marion Garteiser le 16/02/2015 - 11h19

Humes, D.J. et al., BMJ 2011; 343:d4115

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Ludwine

Beste,

Ook ik heb diverticulitis gehad , niettegenstaande ik reeds mijn levenlang (65j) bezig ben met gezonde voeding , veel fruit eet en ook veel groenten noten bruin brood volkorendeegwaren en voldoende zuiver water drink nooit frisdranken. Naar mijn mening kan ik niet veel meer doen. Alsook regelmatig fiets en wandel.
Het is gemakkelijk gezegt van de wetenschap dat het aan de voeding ligt ,
Ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan ??

PUBLICITÉ
Lees ook
Buikpijn? Misschien is het wel diverticulitis. Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h27

Diverticulose is een gevolg van de veroudering van de dikke darm en is in ons land sterk verspreid. Als de ziekte niet wordt opgespoord, kan ze evolueren naar diverticulitis. Dat is een complicatie met soms ernstige gevolgen. Aan welke tekenen herken...

Bloed in de stoelgang: wat zijn de mogelijke oorzaken? Gepubliceerd op 15/02/2017 - 13h55

Als u bloed in uw stoelgang ziet, moet u naar de dokter. Vaak is de oorzaak onschuldig (aambeien, constipatie), maar het kan ook wijzen op een - soms ernstige - ziekte. De hoeveelheid bloed in de stoelgang zegt ook niet altijd iets over de ernst van...

Constipatie bij diëten: praktische tips Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h02

Wie een vermageringskuur volgt, heeft vaak last van constipatie . Dat is nu wel niet het ergste leed van de wereld, maar met enkele eenvoudige regels kunt u dit onaangename aspect van de darmtransit wel voorkomen.

Meer artikels