PUBLICITÉ

Een vaginaal of een clitoraal orgasme? Een achterhaalde vraag!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/03/2004 - 00h00
-A +A

De clitoris en de vagina zijn uiteraard twee geslachtsorganen die een rol spelen bij het seksueel genot van de vrouw. Toch blijkt uit de huidige kennis van de genotsmechanismen dat dé vraag die vrouwen zich stellen: "Heb ik clitorale of vaginale orgasmen?", achterhaald is.

PUB

De clitoris is bij alle vrouwen een verlengstuk van de vagina, zowel anatomisch als functioneel. Hij bestaat uit wat zichtbaar is ter hoogte van de vulva, die er slechts een heel klein deel van vormt. De rest, de wortel, is bedekt, is ongeveer elf centimeter lang en omringt beide kanten van de vagina. Beide gevoelige zones liggen dus vlak bij elkaar, veel dichter dan de vorm van de vulva laat vermoeden. Vandaar dat zowel de vagina (lubrificatie) als de clitoris (erectie) een rol spelen bij de seksuele opwinding.

De clitoris is veeleer een sensorieel element dat een zeer sterk genot opwekt. Hij bevat immers bijzonder veel genotssensoren. De clitoris is de trigger van het genot, terwijl de vagina er de motor van is, zouden we kunnen zeggen. Het genotsgevoel is immers heviger in de clitoris, en het orgasme uit zich via onwillekeurige ritmische samentrekkingen van de vagina.

Vrouwen die schijnbaar louter vaginale orgasmen hebben, zouden trouwens baat hebben bij indirecte stimulering van de clitoris, ofwel aan de binnenkant van de vagina, ter hoogte van de clitoriswortels, ofwel door een indirect tractie-effect meer aan de buitenkant, ofwel doordat de partner de clitoris stimuleert door druk uit te oefenen met zijn schaambeen.

Al bij al zijn die mechanische subtiliteiten niet zeer romantisch en evenmin opwindend! Het belangrijkste is ongetwijfeld dat elke vrouw geniet van het liefdesspel en haar genot leert te cultiveren, om te groeien in de liefdeskunst en zover mogelijk te gaan in haar genotsbeleving, maar dan wel op haar eigen manier!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/03/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Met een beetje hulp van de clitoris... Gepubliceerd op 02/06/2009 - 00h00

Voor vrouwen is de clitoris het orgaan dat voor orgasmen zorgt. En toch wordt de clitoris vaak miskend. En de onrechtmatige differentiatie tussen vaginaal en clitorisgenot maakt dat de clitoris wel eens vergeten wordt!

Hoe de clitoris te stimuleren? Gepubliceerd op 02/03/2017 - 09h42

Mannen kennen de clitoris wel, maar beschouwen hem vaak als een soort 'starter' om een vrouw in een handomdraai op te winden. Jammer, want de clitoris is veel meer dan dat...

De clitoris: juist of fout Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

De clitoris is een orgaan dat in het verleden maar weinig aandacht heeft gekregen in wetenschappelijke kringen. Vandaar ook dat het maar bitter weinig bekend is, niet alleen bij artsen en chirurgen, maar ook bij mannen en vrouwen. Wat weet u over dez...

Meer artikels