Zona, een zeer pijnlijke ziekte die veroorzaakt wordt door een reactivatie van het waterpokkenvirus, kan worden voorkomen door een vaccin.
Het is weliswaar nog niet verkrijgbaar in België, maar zou in de loop van de komende jaren gelanceerd worden.

Zona: een pijnlijke ziekte
Zona kan zich eerst uiten in de vorm van jeuk, uitslag of pijn op één kant van het lichaam of het gezicht. Tijdens de acute fase ontwikkelt de aandoening zich tot een unilaterale blaasvormige eruptie die bijna altijd gepaard gaat met pijn.
Deze pijn kan qua intensiteit en duur variëren en zich in de chronische fase ontwikkelen tot de zogenaamde postherpetische neuralge (PHN). PHN is de meest voorkomende en pijnlijkste complicatie van zona. Het is een aanhoudende neurologische pijn die optreedt nadat de huideruptie genezen is. PHN kan zich gedurende maanden of zelfs jaren manifesteren in de vorm van een branderig gevoel of een stekende pijn en zelfs leiden tot allodynie: pijn die veroorzaakt wordt door zelfs heel licht contact (zoals kleding of een luchtstroming).
Zona: reactivering van het varicellavirus
Deze aandoening kan iedereen die de waterpokken heeft gehad, treffen, want ze wordt veroorzaakt door de reactivering van ditzelfde virus dat latent aanwezig is gebleven in de dorsale wortel van de ganglions na de primoinfectie tijdens de kindertijd. Vandaag bestaat er echter geen enkele manier om te voorspellen wie zona zal ontwikkelen.
Een op de vier mensen komt in zijn leven in contact met zona.
Alhoewel zona op elke leeftijd voor kan komen, zona en PHN komen toch vaker voor op hogere leeftijd. Inderdaad, de verlaging van het immuunsysteem die verbonden is aan het ouder worden begint voor 50 jaar. Zo komt het dat tweederde van de mensen die zona hebben ouder zijn dan 50 jaar.
Jet jaarlijks aantal van de gevallen met zona in de Europese Unie loopt op tot ongeveer 1,5 miljoen. Men verwacht ook dat de mate waarin zona voorkomt, evenredig zal oplopen met de levensverwachting.
Persbericht van "Zostavax krijgt toestemming verkocht te worden op de Europese markt", Sanofi Pasteur, mei 2006. vaccination-info.be