PUBLICITÉ

Een vaccin tegen de ziekte van Alzheimer?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 06/02/2007 - 00h00
-A +A

Nieuwe onderzoeksgegevens bieden hoop op een vaccin tegen de ziekte van Alzheimer. Het vaccin zou het immuunsysteem beschermen tegen de ophoping van bèta-amyloïde die typisch is voor de ziekte van Alzheimer.

PUB

Kandidaat-vaccins tegen de ziekte van Alzheimer

Het idee van een vaccin is niet nieuw. Aan het begin van de jaren 2000 werden al tests uitgevoerd met een vaccin dat eerder toegediend werd aan muizen. Maar het onderzoek moest snel worden stopgezet omdat er ernstige neveneffecten vastgesteld werden.
Daarna volgden nog meer studies, maar de nieuwe aanpak van een Amerikaans team onder leiding van dokter William Nikolic biedt meer hoop.

De ziekte van Alzheimer en bèta-amyloïde

De ziekte van Alzheimer gaat vooral gepaard met onomkeerbare geheugenstoornissen en andere cognitieve stoornissen die het dagelijks leven behoorlijk bemoeilijken en de autonomie van de patiënten in gevaar brengen.
De ziekte wordt ook dementie genoemd of een neurodegeneratieve aandoening. Ze wordt gekenmerkt door de progressieve aftakeling van de zenuwcellen. Het mechanisme dat tot die aftakeling leidt is het optreden van plaques die bestaan uit bèta-amyloïde proteïnen of eiwitten. De eiwitophopingen tasten de neuronen aan en zo ook de cognitieve functies.
Die kennis leidde bij wetenschappers tot het idee om een vaccin te maken dat de bewuste proteïnen afbreekt.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 06/02/2007 - 00h00 Dr William Nikolic et al, Proc. Natl. Acad. Sci. USA, januari 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alzheimer: kan het geheugen terugkomen? Gepubliceerd op 10/12/2013 - 08h55

Als men erin slaagt de productie van een eiwit dat samenhangt met de ziekte van Alzheimer te beheersen, kon het ziekteproces niet alleen gestopt worden, maar ook een deel van de tot dan toe onomkeerbaar gewaande schade kan worden hersteld.

Leptine en de ziekte van Alzheimer Geüpdatet op 25/01/2010 - 00h00

Leptine is een hormoon dat veel belangstelling wekt bij de wetenschappers. Het grote publiek heeft vooral van leptine gehoord wegens het verband met obesitas. Onlangs hebben onderzoekers echter ontdekt dat er mogelijk ook een verband zou kunnen zijn...

Alzheimer tegen Parkinson Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Goed en slecht nieuws. Eerst het slechte nieuws: de zogenaamde antimuscarinica, geneesmiddelen die gegeven worden aan patiënten met de ziekte van Parkinson, zouden de ziekte van Alzheimer bevorderen. Het goede nieuws is dat substanties die precies de...

Meer artikels