Uit een recente studie blijkt dat, als het om voeding gaat, goede voornemens niet noodzakelijk in de praktijk gebracht worden, zeker niet tijdens werkpauzes En dat de helft van ons zelfs helemaal geen goede voornemens maakt op dat vlak!

Het verschil tussen weten en doen
Eigenlijk een appel willen eten, maar uiteindelijk een taartje verorberen: het is een kleine "zonde" die zich kan herhalen en uw cholesterol kan doen stijgen, net zoals de weegschaal trouwens. En toch overkomt het iedereen wel eens, en niét uit onwetendheid over gezonde voeding! De voedingswaarde van product x of y is momenteel nog niet echt ingeburgerd in onze algemene cultuur. Wie weet vandaag niet dat een pakje chips meer calorieën bevat dan een appel? Ons eetgedrag is nu eenmaal geen kwestie van informatie en gezond verstand.
Appel of chocolade?
Nederlandse onderzoekers hebben het eetgedrag bestudeerd van 585 werknemers in de cafetaria van hun kantoor. 65 % waren mannen, met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Ze hadden allemaal een normaal gewicht (BMI van 24,3) en een als hoog beschouwde scholingsgraad. De deelnemers moesten vooraf kiezen tussen vier verschillende tussendoortjes. Twee daarvan waren gezond - een banaan of een appel - , twee veeleer "junkfood" (een suikerwafel of een chocoladereep). Eén week later gingen de onderzoekers na voor welk tussendoortje de deelnemers daadwerkelijk kozen.