PUBLICITÉ

Een test om de immuniteit tegen tetanus op te sporen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/12/2001 - 00h00
-A +A

Het merendeel van de patiënten die in de spoedgevallendienst komen voor een wonde weten niet met zekerheid of ze immuun zijn tegen tetanus, dat wil zeggen of ze hun booster om de 10 jaar gekregen hebben. Om onnodige hervaccinaties te vermijden werd een test oppuntgesteld om de immunitaire toestand tegen deze aandoening op te sporen.

PUB

Er bestaat een vaccin tegen tetanus. Toch betekent deze aandoening nog steeds een dreiging. Waarom? Vele mensen zijn niet meer geïmmuniseerd tegen deze ziekte omdat ze de booster verwaarloosden. Deze moet om de tien jaar uitgevoerd worden. Daarom worden alle personen met een wonde systematisch opnieuw gevaccineerd indien er enige twijfel bestaat.Om multipele onnodige injecties te vermijden werd er een snelle test oppuntgesteld om de immunisatiestatus na te gaan. Deze test werd reeds aanvaard door het AFSSAPS (Agence Francaise de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé) en zal weldra veralgemeend in omloop zijn, o.a. in hospitalen.

Gebruiksaanwijzing

Een druppel bloed wordt ter hoogte van de pulpa van een vinger genomen en op de test - een plaatje - gelegd; vervolgens worden enkele druppels oplosmiddel toegevoegd. Twintig minuten later verschijnen één of twee gekleurde strips. Indien slechts één strip kleurt, is de patiënt niet of onvoldoende tegen tetanus beschermd. In het tegenovergestelde geval is de persoon geïmmuniseerd en heeft hij geen baat bij een vaccinatie of een booster.

Vaccinatiestaat in Frankrijk: zeer onzeker en zeer onvoldoende

Slechts 2% van de personen die aankomen op een spoedgevallendienst kunnen een geschreven bewijs leveren van hun vaccinatiestaat. Overigens zijn 8% van de patiënten die er zeker van zijn dat ze gevaccineerd zijn en dat ze hun boosters om de 10 jaar gedaan hebben in feite niet beschermd. Omgekeerd, 46% die zeggen niet gevaccineerd te zijn of niet weten of ze het zijn, zijn in feite geïmmuniseerd.In deze context verstaat men dus goed het nut van deze snelle test.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/12/2001 - 00h00 www.afssaps.sante.fr
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tetanus: vaccinatie is om de tien jaar nodig Gepubliceerd op 01/10/2012 - 11h47

Tetanus is een ernstige infectieziekte die zelfs een dodelijke afloop kan hebben. Er bestaat nochtans een heel doeltreffend vaccin voor. U moet dan wel het volledige vaccinatieschema volgen en daarna niet vergeten de inenting om de tien jaar te herha...

Opletten voor tetanus Gepubliceerd op 14/09/2012 - 14h51

Iedereen wordt als kind gevaccineerd tegen tetanus, maar met het verouderen verminderen de antistoffen. In België heeft slechts 50% van de bejaarden antistoffen tegen tetanus.

Vaccineren met bacteriën Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

Mensen vaccineren met bacteriën... in elk geval origineel! Het onderzoek werd uitgevoerd in België en de uitvinders hebben er een octrooi op aangevraagd.

Tetanus: laat u vaccineren! Geüpdatet op 17/03/2003 - 00h00

Tetanus is een ernstige acute infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie die het lichaam binnendringt via een wonde. Tetanus moet worden behandeld op een eenheid voor intensieve zorgen. De sterfte aan tetanus bedraagt ongeveer 20%.

Meer artikels