PUBLICITÉ

Een test in drie vragen om migrainelijders op te sporen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/03/2017 - 10h11
-A +A

Migraine is een echte ziekte die een serieuze handicap kan zijn. Maar de aandoening kan anders worden verzorgd dan door extreme zelfmedicatie. Die kan namelijk tot complicaties leiden als gevolg van overmatig gebruik van medicatie. Toch verzorgt 80 % van de migrainelijders zich niet omdat er geen diagnose is gesteld. Om die situatie te verhelpen, hebben de apothekers nu een test in drie vragen.

PUB

Acht op de tien migrainelijders verzorgen zich niet

Migraine komt drie keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen en heeft bij vrouwen een frequentiepiek tussen 35 en 54 jaar.

Van de anderhalf miljoen migrainelijders in België krijgt amper 20 % een aangepaste behandeling.

Iedereen heeft al eens een dag dat hij last van hoofdpijn heeft. Maar één op de vijf Belgen heeft herhaaldelijk terugkerende aanvallen. Die aanvallen hebben heel specifieke kenmerken. Dat zijn onder meer de frequentie, de duur, kloppende hoofdpijn, misselijkheid, fotofobie (overgevoeligheid voor licht), fonofobie (voor geluid), uitlokkende factoren (lichamelijke inspanning, slaap, emoties, hormoonschommelingen en veranderingen van leefritme, enz.).

Deze herhaaldelijk terugkerende migraine vormt een serieuze handicap voor het dagelijkse functioneren en verslechtert de levenskwaliteit aanzienlijk. Bij twee van de drie migrainelijders worden de dagelijkse professionele, sociale en familiale activiteiten en de vrijetijdsbesteding erdoor verstoord (1). Migraine heeft ook een psychologische impact. Zo hebben migrainelijders vaker last van angsten en/of depressies. 

Als er geen aangepaste behandeling is, leidt migraine tot overdreven zelfmedicatie die niet zonder risico’s is (medicatie-afhankelijke migraine). Migrainelijders die niet gescreend zijn, verbruiken ongelooflijke hoeveelheden pijnstillers en wisselen die ook nog af. Na verloop van tijd worden die helaas almaar minder doeltreffend. 

$$Migrainelijders opsporen met amper drie vragen$

In Frankrijk hebben verenigingen die hulp bieden aan migrainelijders een heel eenvoudige test in drie vragen ontwikkeld om migrainelijders op te sporen en ze zo aan te zetten om naar hun huisarts te stappen. Die kan dan een aangepaste behandeling starten, want dat soort behandelingen bestaat wel degelijk (basisbehandeling, behandeling van de aanval, specifieke pijnstillers, uitschakeling van uitlokkende factoren, enz.).

Screeningtest voor migraine 

Hebt u de voorbije drie maanden op hetzelfde moment dat u hoofdpijn had:

  1. Last gehad van misselijkheid en braakneigingen?
  2. Last gehad van het licht (veel meer dan toen u geen hoofdpijn had)?
  3. Gedurende minstens een dag door uw hoofdpijn moeite gehad om uw werk naar behoren te doen, om te studeren of om iets anders te doen dat op uw programma stond?

Er is 90 % kans dat u een migrainelijder bent als u op twee van de drie vragen positief antwoordt.

Ga in dat geval naar uw huisarts om een diagnose te laten stellen en een behandeling op uw maat te krijgen. Indien nodig zal de huisarts een specialist raadplegen - meestal is dat een neuroloog - of een consult voorschrijven in een centrum dat gespecialiseerd is in hoofdpijn.

De migraineagenda:

Die is heel nuttig, zowel voor de diagnose als voor de follow-up. De patiënt noteert in het schriftje de datum van de aanvallen, de intensiteit van de pijn, de naam van de gebruikte medicamenten, hoe vaak hij er genomen heeft en welk effect ze op de pijn hadden. Dankzij de agenda kan de impact van migraine op het dagelijkse leven gemeten worden, kunnen de frequentie en de intensiteit van de aanvallen objectief worden vastgelegd en kan het effect van de voorgestelde medicatie geëvalueerd worden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/05/2015 - 17h16 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/03/2017 - 10h11

Persdossier « Quinzaine de la migraine en officine », SFEMC, FSPF en Pfizer, maart 2015. (1) Lantéri-Minet M et al., Revue Neurologique, 2012.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ