PUBLICITÉ

Een talent hebben, wat betekent dat?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/04/2005 - 00h00
-A +A

Hij is muzikaal begaafd, zij heeft aanleg voor wiskunde, tekenen of dansen… Ik ben geen getalenteerd opruimer, maar veeleer een tuinier: ik heb groene vingers. Waar komen die talenten vandaan? Zijn ze genetisch bepaald of aangeleerd, of hebben ze te maken met vroegere ervaringen?

PUB

In feite hebben we de neiging de dingen leuk te vinden waartoe we aangespoord worden. Als ze me tijdens mijn kindertijd zeggen dat ik heel goed kan tekenen, zal ik ook graag tekenen. Als men mij bovendien zegt dat ik talent heb, zal ik steeds meer en met steeds meer plezier gaan tekenen. Daardoor krijgen mijn hand, mijn ogen en mijn blik steeds meer ervaring dan die van een kind dat altijd heeft moeten horen dat zijn tekeningen nergens naar lijken!

Zo zal de houding van de omgeving mettertijd enorm bijdragen tot het feit of de aanzet tot een talent zich zal ontwikkelen of niet. Als die positief is, zal ze me aanzetten om eraan te werken, om het te verbeteren, om echt goed te worden in een bepaald domein.

Maar aanmoedigen en bewonderen alleen volstaat niet. In het ideale geval moeten we aanmoedigen, maar opbouwende kritiek geven. Onvoorwaardelijke bewondering is immers wel een geschenk, maar als ze te ver gaat, kan het een vergiftigd geschenk zijn. We nemen het voorbeeld van een jongeman van 15 jaar die ervan droomde striptekenaar te worden. Een attente buur vraagt hem: "Heb je er al eens aan gedacht om tekenles te nemen of naar de kunstacademie te gaan of binnenhuisinrichting te studeren?" Waarop de jongen antwoordt: "Ik denk niet dat ze me daar nog veel kunnen leren!" Zijn ouders stonden steeds vol bewondering, wilden hem behagen en herhaalden regelmatig dat hij een even groot genie was als de grootste striptekenaars uit de geschiedenis. Denken dat je de top hebt bereikt als je er nog mijlenver van verwijderd bent, smoort elke mogelijke vooruitgang in de kiem… en belet dat een talent zich ontwikkelt.

Dus ja, constant aanmoedigen, maar ook veeleisend blijven. Het is beter om tegen een kind te zeggen: "Ik weet dat je nog beter kan…"

Uiteindelijk is het niet omdat iemand talent heeft dat men hem bevestiging geeft, maar omdat men de tijd neemt om hem te zeggen dat hij talent aan het ontwikkelen is! En het is dankzij die inspanning, gemotiveerd door aanmoedigingen, dat talenten openbloeien. En vergeet bij dat alles niet het essentiële snuifje zelfkritiek. Door opbouwende kritiek te krijgen van anderen, leren we immers kritisch te staan tegenover onszelf. Het juiste talent is dus waarschijnlijk in de eerste plaats de liefde voor het werk en de wil om vooruit te gaan!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/04/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De beste wensen voor een nieuw jaar Geüpdatet op 31/12/2013 - 07h37

Liefde, gezondheid, geluk, goed verdien, zijn de klassiek wensen voor een nieuw jaar. Maar je kunt nog verder gaan in het formuleren van deze wensen en vooral in het verwezenlijken ervan… Vooral op het vlak van persoonlijke ontwikkeling is het aan je...

Meer artikels